Taiwanský výrobca čipov TSMC pred pár dňami oficiálne potvrdil, kedy plánuje spustenie výroby čipov postavených na 3 nm technológii. Ako upozornil portál PCgamer, prvé takéto čipy by mali z linky vychádzať už v druhej polovici 2022.

Aktuálne výrobcovia prechádzajú zo 7 nm technológie na 5 nm čipy, no spoločnosť TSMC už plánuje výrobu 3 nm čipov. Zmenšovanie prináša v tomto smere jednoznačný nárast výkonu, pretože sa na rovnakú plochu zmení ďaleko viac tranzistorov.

V prípade 3 nm technológie to je až 250 miliónov tranzistorov na milimeter štvorcový. To je asi 2,5-krát viac, než sa zmestí na 10 nm čipy spoločnosti Intel.

Spoločnosť AMD v súčasnosti využíva 7 nm technológiu spoločnosti TSMC a grafický čip AMD Navi 21 obsahuje 27 miliárd tranzistorov. Pri použití 3 nm technológie by sa ich na rovnakú plochu zmestilo až 80 miliárd. AMD síce nemá tendenciu využívať najmenšiu výrobnú technológiu od TSMC, no výrobcovia čipov pre smartfóny po tejto možnosti určite siahnu.

Ako informuje portál TechPowerUp, jedným z prvých zákazníkov by mohol byť práve Apple. Výrobné kapacity spoločnosť zo začiatku odhaduje na 55 000 čipov mesačne. Časom by sa ale chceli dostať na čísla, ktoré dosahujú súčasné výrobné linky, čiže okolo 100 000 čipov mesačne.

Zdroj: PCgamer, TechPowerUp

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú