Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Kvôli veľkej potrebe kyslíka v zdravotníctve pre liečenie a starostlivosť o chorých COVID pacientov je ho na trhu nedostatok. Okrem mnohých iných odvetví, ako je napríklad čistenie vody, potrebujú ohromné množstvo kyslíka poskytovatelia vesmírnych letov, píše The Verge.

Medzi nimi je aj SpaceX, ktorého prevádzková riaditeľka Gwynne Shotwellová o probléme otvorene hovorila. Podľa jej vlastných slov bude spoločnosť týmto nedostatkom zasiahnutá.

„Určite sa postaráme o to, aby mali nemocnice dostatok potrebného kyslíka. Ak má ale ktokoľvek kvapalný kyslík nazvyš, napíšte mi email,“ vyjadrila sa podľa Space News Shotwellová.

Podľa Muska je nedostatok kyslíka pre spoločnosť risk, zatiaľ však nie limitujúci faktor. Ak sa teda situácia vážnejšie nezhorší, spoločnosť to zvládne bez vážnejších odkladov. Dôležitých misií sa zatiaľ tento problém nedotkol a SpaceX dnes úspešne vyniesol do vesmíru kozmickú loď Crew Dragon so zásobami a vedeckými experimentmi pre astronautov na ISS.

Dodávateľ kyslíka pre ULA (United Launch Alliance) sa momentálne zaoberá riešením vážnej situácie s nedostatkom kyslíka na Floride, čo môže podľa Space News spôsobiť problémy s plánovaným vynesením satelitu do vesmíru počas budúceho mesiaca.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú