Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Rover Yutu 2 spozoroval na svojej misii počas 36. lunárneho dňa na horizonte Mesiaca zatiaľ neznámy objekt, ktorý sa svojím tvarom podobá na malú lunárnu „chatu“.

Počas výskumu v mesačnom kráteri Von Kármán na vzdialenej strane Mesiaca tak rover odhalil teleso, ktoré svojim tvarom vzbudzuje množstvo otázok. Pravdepodobne sa však jedná o balvan vytvorený starovekým dopadom meteoritu, informuje Space.

Objekt bol roverom spozorovaný zo vzdialenosti zhruba 80 metrov od miesta jeho misie. Fotografie boli zverejnené aj na čínskom serveri Our Space, ktorý spolupracuje s Čínskym národným vesmírnym úradom. Ten novoobjavenú záhadu označil za „tajomnú chatku“, i keď ide skôr o dočasné pomenovanie než presný popis objektu.

CNSA/Our Space

Rover však teraz strávi najbližšie dni cestovaním po regolite k neznámemu objektu, aby vedcom priblížil, čo sa vlastne na Mesiaci nachádza. S bližším pohľadom budú môcť presnejšie určiť, aký objekt Yutu 2 objavil.

Tento rover pritom operuje na Mesiaci už od januára 2019, kedy pristál na jeho odvrátenej strane spolu s pristávacím modulom Chang’e 4. Od tej doby skúma 186 km široký kráter Von Kármán. Ide pritom už o 4. lunárnu misiu Číny, ktorá počas nej poslala na Mesiaci svoj druhý lunárny rover.

Zdroj: Space

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú