Čínska sonda Chang’e-5 pred pár dňami úspešne pristála na povrchu Mesiaca a okamžite začala plniť svoju misiu, ktorej cieľom je priniesť materiál z povrchu našej prirodzenej družice späť na Zem. Ako upozornil portál Futurism, Čína zverejnila videozáznam z pristávacieho manévru.

Chang’e-5 je už treťou čínskou sondou, ktorej sa podarilo úspešne zosadnúť na povrch Mesiaca. Aktuálne nemá žiadna iná krajina na povrchu našej prirodzenej družice akýkoľvek funkčný rover či sondu, Číňania ich ale majú aktuálne tri.

Od roku 1976 sa na povrchu Mesiaca nepodarilo pristáť žiadnej inej krajine. Ako informoval aj portál BBC, práve misia Apollo bola tou poslednou, kedy na Mesiac zosadla iná krajina okrem Číny. Pred 44 rokmi to bolo tiež naposledy, čo sme z jeho povrchu priniesli na Zem vzorky pôdy.

Chang’e-5 má znova priniesť materiál na skúmanie, prvú časť, teda pristátie, už má za sebou. Teraz nasleduje zber materiálu a následne návrat na Zem. Vyššie si môžeš pozrieť video z pristávacieho manévru zachytené kamerami priamo na sonde.

Zdroj: Futurism, BBC

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú