Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Pred pár hodinami raketa Long March 6 úspešne vyniesla na orbitu 13 satelitov, medzi ktorými sa nachádzal aj vôbec prvý satelit, ktorý bude fungovať na testovacie účely pre 6G sieť. Satelit Tianyan 05 patrí Univerzite elektronickej vedy a technológií v Číne, informoval portál GizChina.

Raketa štartovala zo základne Taiyuan Satellite Launch Center, ktorá sa nachádza v provincii Shanxi, informovala univerzita na svojej facebookovej stránke. Satelit Tianyan 05 bude slúžiť na testovanie novej, šiestej generácie mobilných sietí, ktorej hlavnou novinkou sú terahertzové (THz) prenosové frekvencie.

Satelit váži 70 kilogramov a po ustálení na svojej orbitálnej dráhe vytvorí spojenie s prijímačom a následne vykoná test terahertzovej komunikácie medzi Zemou a vesmírom. Terahertzová komunikácia má podľa univerzity výhody veľmi širokého frekvenčného spektra, taktiež dokáže dosahovať vysoké rýchlosti a v neposlednom rade poskytuje pomerne jednoduchú integráciu.

Očakáva sa, že terahertzová komunikácia bude jednou z kľúčových technológií v budúcej vesmírnej komunikácií, ako aj v komunikácii pri 6G sieťach. Družica Tianyan 05 sa bude okrem iného využívať pri výstavbe inteligentných miest, územnom plánovaní, či ochrane životného prostredia a predchádzania prírodným katastrofám.

Zdroj: GizChina, Facebook

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú