Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Čína v utorok spustila ambicióznu vesmírnu misiu Čchang-e 5. Jej cieľom bude doniesť naspäť na Zem vzorky hornín a prachu z povrchu Mesiaca.

Misia pomenovaná po čínskej bohyni mesiaca je zatiaľ najsmelšou misiou tohto druhu v najľudnatejšom štáte sveta. Peking si od nej sľubuje, že získané poznatky napomôžu pri všeobecnom pochopení Mesiaca a slnečnej sústavy.

Ak by bola misia úspešná, znamenalo by to veľký pokrok pre čínsky vesmírny program. Niektorí odborníci tvrdia, že by mohla pripraviť pôdu pre vynášanie vzoriek z Marsu alebo dokonca misiu na Mesiaci s prítomnosťou ľudskej posádky.

Štyri moduly kozmickej lode Čchang-e 5 odštartovali v pondelok približne 21:30 SEČ zo štartovacieho strediska Wen-čchang v provincii Chaj-nan. Kozmická loď by sa mala dostať na Mesiac o tri dni. Štart naživo vysielala štátna televízia CCTV. Prenos neskôr prešiel na počítačovú animáciu, pomocou ktorej načrtli postup kozmickej lode vo vesmíre.

Kľúčovou úlohou misie bude vyvŕtať na Mesiaci dieru s hĺbkou približne dva metre, nabrať asi dva kilogramy hornín a prachu a priviesť tento náklad na Zem. V prípade, že sa to podarí, vedci budú môcť skúmať novozískaný lunárny materiál prvýkrát od amerických a sovietskych misií v 60. a 70. rokoch minulého storočia.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú