Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Chorvátska vláda zastropuje na mesiac ceny benzínu a nafty. Cieľom je zmierniť tlak zvyšujúcich sa cien pohonných látok na životnú úroveň obyvateľov a zotavovanie ekonomiky.

Premiér Andrej Plenkovič vo štvrtok (14. 10.) po zasadnutí vlády uviedol, že kabinet na nasledujúcich 30 dní stanovil maximálnu cenu benzínu na úrovni 11,10 kuny (1,48 eura) za liter a maximálnu cenu nafty 11 kún za liter, informovala agentúra Reuters. Ako Plenkovič dodal, cieľom je obmedziť tlak rastúcich cien pohonných látok na tempo zotavovania ekonomiky.

Po minuloročnom poklese chorvátskej ekonomiky o 8,4 % v dôsledku pandémie nového koronavírusu očakáva vláda tento rok rast hrubého domáceho produktu (HDP) o 8,5 %.

Tento týždeň však ceny pohonných látok vzrástli v Chorvátsku na nové maximá. Cena benzínu dosiahla 11,99 kuny za liter a cena nafty 11,66 kuny/liter.

Spotrebiteľské ceny v Chorvátsku vzrástli v septembri medziročne o 3,3 %, čo znamená najvýraznejšiu infláciu za 8,5 roka. Centrálna banka očakáva, že tohtoročná miera inflácie dosiahne 2,3 %, zatiaľ čo v roku 2020 predstavovala 0,1 %. V budúcom roku by sa ročná miera inflácie mala zmierniť na 2,1 %.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú