Česká republika vyvíja podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Vývoj je zatiaľ v prvej fáze. Vakcínu vyvíjajú spolu Štátny zdravotný ústav, Ústav hematológie a Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM). Dostupná by mohla byť o niekoľko mesiacov, informuje portál Novinky.cz.

„Česká republika začala prípravu na ceste k vakcíne proti COVID-19. Celý rad krajín usiluje o vývoj a Česko sa zaradí do pelotónu týchto krajín,“ povedal v pondelok na tlačovej konferencii Vojtěch. Cieľom je podľa neho zabezpečiť ochranu pre českých občanov. „Očkovanie je kľúčové. Môže nás čakať druhá aj tretia vlna,“ doplnil.

Výskum bude financovať ministerstvo zdravotníctva. Podľa prvých odhadov by to mohlo stáť niekoľko desiatok miliónov korún. Očkovacia látka by mohla byť dostupná o niekoľko mesiacov. „Koronavírus skúmame už nejaký čas. Prvá laboratórna fáza sa už začala,“ povedal minister. Celkovo by mali byť fázy tri.

Vakcínu teraz vo svete vyvíja asi 80 laboratórií. Výskum v Českej republike vedie internistka a kardiologička Věra Adámková. Podľa nej má Česko skúsenosti s vývojom vakcín z minulosti a má niektoré znalosti, ktoré môže pri práci využiť. „Spolupracujeme s kolegami z iných krajín, ale je potrebné hľadať si vlastnú cestu,“ spresnila Adámková.

Česko pracuje na hľadaní vakcíny už od februára, a to prevažne na báze rešerše. V prvej fáze ide o prácu laboratórnu. „Všetko sa robí v laboratóriu, ktoré je špeciálne zabezpečené. Tam sa skúmal MERS alebo iné život ohrozujúce vírusy,“ doplnil riaditeľ Štátneho zdravotného ústavu Pavel Březovský.

IKEM by sa mal zapojiť vo dvoch oblastiach, a to pri logistickej podpore testovania bunkových kultúr a na predklinickom testovaní na laboratórnych hlodavcoch, dodal riaditeľ IKEM Michal Stiborek.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú