Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Aktualizované 13:33 – Jevhen Kramarenko z uvedenej agentúry v štátnej televízii potvrdil, že ruské sily, ktoré v prvý deň invázie – 24. februára –  prevzali kontrolu nad Černobyľom, sa síce už stiahli z areálu elektrárne, avšak ich prítomnosť bola spozorovaná v jej okolí.

Pôvodný článok: Ruskí vojaci opustili oblasť okolo nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli, pretože boli vystavení vysokým dávkam radiácie, keď v kontaminovanej oblasti kopali zákopy, uviedla v noci na piatok ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Energoatom. TASR túto informáciu prevzala od denníka The Guardian.

„Treba poznamenať, že sa potvrdili informácie o opevneniach a zákopoch, ktoré (ruskí vojaci) vybudovali priamo v Červenom lese, ktorý je najviac znečisteným miestom v (černobyľskej) uzavretej zóne,“ napísala spoločnosť Energoatom prostredníctvom aplikácie Telegram.

„Nie je teda prekvapujúce, že okupanti boli vystavení značným dávkam radiácie a pri prvom náznaku choroby z ožiarenia spanikárili,“ pokračuje vyhlásenie.

Tvrdenia Ukrajiny sa nedajú nezávisle overiť

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) však tvrdenie ukrajinských činiteľov nebola schopná nezávisle overiť a požiadala ich o poskytnutie ďalších informácií.

Odborník na jadrovú energiu Edwin Lyman navyše pre agentúru AP uviedol, že je „nepravdepodobné“, aby veľký počet vojakov naraz začal vykazovať príznaky choroby z ožiarenia. Je však možné, že niekoľko ruských vojakov pri kopaní narazilo na rádioaktívny materiál, ktorý ich ožiaril, čo vystrašilo ostatných, dodal Lyman.

„Na území jadrovej elektrárne v Černobyle už nie sú žiadni cudzinci,“ uviedla vo štvrtok na Facebooku ukrajinská štátna agentúra, ktorá dohliada na uzavretú zónu okolo tejto bývalej elektrárne.

V prvý deň invázie – 24. februára – ruské okupačné vojská prevzali kontrolu nad černobyľskou lokalitou, kde sa stále skladuje rádioaktívny odpad. Ruské jednotky sa 4. marca zmocnili aj Zázporožskej jadrovej elektrárne, najväčšej v Európe, a vyvolali poplach, keď ostreľovanie spôsobilo požiar vo výcvikovom zariadení.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú