Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

BMW chce už do roku 2022 zvýšiť počet áut na vodíkové palivové články. Automobilka potvrdila, že do 2 rokov chce predstaviť aj malú flotilu vozidiel z radu X5, ktoré budú poháňané práve vodíkom. Vodíkový pohon je pridrahý, no v priebehu pár rokov sa majú ceny týchto áút vyrovnať bežným autám so spaľovacími agregátmi, tvrdí Dr. Jürgen Guldner z BMW, informuje Telegraph.

Cenové rozdiely medzi klasickými autami so spaľovacími motormi a tými, ktoré využívajú vodíkové palivové články, by sa mali čoraz viac znižovať. Podľa viceprezidenta pre vývoj palivových článkov automobilky sa tak má stať už do roku 2025, kedy sa vodíkové autá cenami dostanú na úroveň konvenčných vozidiel.

BMW

Rovnaké informácie pritom prezradil aj šéf vývoja v BMW, Klaus Fröhlich. Podľa neho sa ceny áut s palivovými článkami majú znížiť natoľko, že bude možné vyrábať stovky tisíc takýchto vozidiel, informuje Electrive. Vodíkové autá sa tak už o pár rokov môžu stať dostupnejšími než kedykoľvek predtým, a to vďaka 3. generácii škálovateľného systému palivových článkov, informoval Fröhlich v rozhovore pre Auto News Europe.

Zdroj: Telegraph, Electrive, Auto News Europe

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú