V správe boli použité materiály TASR.

Na Slovensku sa môžeme tešiť na mierny pokles cien pohonných látok! Veľkoobchodné ceny reagujú na klesajúce ceny ropy na svetových trhoch, čo by sa malo prejaviť aj na čerpačkách. Analytik Marek Nemky zo spoločnosti XTB síce upozorňuje, že ide o dočasný trend, keďže ropa sa vrátila na úroveň spred dvoch týždňov, ale pre motoristov to môže byť predsa len vítaná správa.

Cena ropy je vždy veľkým faktorom, ktorý ovplyvňuje ceny na našich čerpačkách. Aktuálny pokles cien ropy je podľa Nemkého výsledkom viacerých faktorov, vrátane neistoty na trhu. „Obchodníci stále nevedia, čo očakávať. Na jednej strane máme obavy z prebytku ropy, na druhej strane dopyt začína silnieť, hlavne v Číne a USA,“ vysvetľuje.

Kartel OPEC+ (ktorého členmi sú významní producenti ropy) má veľkú moc nad tým, aká bude globálna cena ropy. Saudská Arábia, jeden z jeho lídrov, podľa najnovších správ uvažuje o tom, že v decembri uvoľní reštrikcie na produkciu ropy. To by mohlo priniesť ďalšie zmeny v cene pohonných hmôt. A do toho sa môže pridať aj Líbyjská produkcia, ktorá bola doteraz obmedzená.

Nemky upozorňuje, že trh s ropou je momentálne veľmi volatilný. Čína sa snaží podporiť svoju ekonomiku, aby zvýšila dopyt po rope, pričom zavádza balíčky na podporu ekonomiky a zníženie úrokových sadzieb. V USA dopyt po rope zostáva silný, čo však môže ešte viac zamiešať karty na globálnej úrovni.

Pre slovenského motoristu to znamená, že síce môžeme očakávať krátkodobý pokles cien na čerpacích staniciach, ale dlhodobejší vývoj je nejasný. Ak plánuješ tankovať, môžeš teda využiť aktuálne lepšie ceny, ale nezabúdaj, že trh sa môže zmeniť doslova zo dňa na deň.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú