V tomto texte boli použité materiály TASR.

Trend zlacňovania pohonných látok pokračoval aj v 29. týždni tohto roka. Podľa najnovších údajov Štatistického úradu SR, zverejnených v piatok, ceny najpoužívanejších palív dosiahli v polovici júla päťtýždňové minimum. Napriek tomu stále prevyšovali hodnoty spred roka.

Vodiči mohli zaznamenať úsporu pri tankovaní. Liter benzínu 95 zlacnel o 1,6 centa na 1,597 eura, zatiaľ čo cena nafty klesla o 1,7 centa na 1,509 eura za liter. Benzín 98 pokračoval v klesajúcom trende už tretí týždeň po sebe, pričom jeho cena sa ustálila na 1,818 eura za liter.

Alternatívne palivá vykazovali prevažne stabilné ceny s výnimkou skvapalneného zemného plynu (LNG). Ten zaznamenal pokles o 5,5 centa na 1,556 eura za kilogram. Ceny LPG a CNG mierne vzrástli – liter LPG stál 0,688 eura a kilogram CNG 1,602 eura.

Pri pohľade na medziročné porovnanie cien je zrejmé, že väčšina palív zdražela. Nafta bola drahšia o 2,3 %, benzín 98 o 2,1 % a benzín 95 o 0,5 %. Výraznejšie zdraženie zaznamenali LNG (9,8 %) a CNG (6,8 %). Jedinou výnimkou bolo LPG, ktorého cena medziročne klesla o 0,7 %.

Hoci ceny pohonných látok v posledných týždňoch klesajú, stále sa držia nad úrovňou z minulého roka. Motoristi tak môžu očakávať mierne úspory pri tankovaní v porovnaní s predchádzajúcimi týždňami, no v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sú náklady na pohonné hmoty stále vyššie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú