V tomto texte boli použité materiály TASR.

Slovenské domácnosti čaká v budúcom roku výrazné zvýšenie cien plynu, ktoré má podľa odhadov dosiahnuť až 30 %. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia opozičného hnutia Slovensko, konkrétne poslanec Národnej rady SR Július Jakab a líder hnutia Igor Matovič. Toto zvýšenie označili za najväčší skok v histórii a výrazne kritizovali súčasnú vládu.

„Cez zvýšenie cien plynu vezme vláda občanom z peňaženiek 500 miliónov eur. Keď sme boli vo vláde, tak sme ochránili domácnosti pred zvýšením cien plynu napriek tomu, že pre krízu na burze narástla jeho cena 12-násobne. Teraz je cena plynu na burze niekoľkonásobne nižšia, ale Ficova vláda ju chce občanom zvýšiť o 30 %,“ uviedol Matovič.

Podľa Jakaba vyplýva toto varovanie z analýzy Inštitútu finančnej politiky (IFP), ktorá bola zverejnená vo štvrtok. V nej sa okrem iného uvádza aj predpoveď, že Slovensko bude v roku 2024 čeliť najvyššej inflácii spomedzi krajín Európskej únie. Tento nárast inflácie podľa opozičných politikov súvisí so zvýšením daní, vrátane dane z pridanej hodnoty (DPH).

„Zavolal som jednému dôchodcovi, ktorý žije v rodinnom dome a plynom kúri a varí. Mesačný preddavok za plyn momentálne platí vo výške 150 eur. To, čo vláda dnes oznámila vo svojom dokumente, znamená, že od nového roku bude platiť o 45 eur viac, a teda 195 eur. Inými slovami ho to vyjde o 540 eur drahšie za celý rok,“ poukázal Jakab na konkrétny prípad z praxe.

Zvýšenie cien plynu predstavuje veľkú finančnú záťaž pre slovenské domácnosti, najmä pre dôchodcov a rodiny s nižšími príjmami. Opozícia tvrdí, že vláda má k dispozícii nástroje na zmiernenie tohto nárastu, no namiesto toho sa rozhodla, že náklady prenesie na plecia občanov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú