Ceny pohonných látok na slovenských čerpacích staniciach by mohli ešte klesnúť. Na základe vývoja na ropnom trhu to predpokladá analytička 365.bank Jana Glasová.

„Ceny benzínov na našich pumpách v posledných týždňoch klesali ako odozva na znižujúce sa ceny ropy na svetom trhu. Vzhľadom na aktuálny vývoj na ropnom trhu očakávame, že ceny pohonných látok by mohli v ďalších dňoch ešte klesnúť,“ povedala pre agentúru SITA Glasová.

Záleží na rope

Ďalší vývoj cien benzínu na pumpách bude ale podľa nej závisieť od toho, akým smerom sa bude ďalej ropa uberať. Ak sa jej cena bude držať pod 100-dolárovou hladinou, prípadne pôjde smerom k úrovni 90 amerických dolárov za barel, otvorí to ďalší priestor pre zlacňovanie benzínu.

„Dôležité je ale spomenúť, že na ropný trh v súčasnosti pôsobia protichodné faktory. Na jednej strane je to nedostatok ropy na trhu, ktorý tlačí jej ceny nahor, a na strane druhej sú tu obavy z recesie svetovej ekonomiky a z poklesu dopytu po rope. A to tlačí ceny na ropnom trhu nadol,“ podotkla Glasová.

Ceny palív v poslednej dobe (nielen) na Slovensku poriadne fluktuovali a ich budúcnosť je ešte stále neistá. Kým niekedy, ako napríklad práve teraz, sa zdá, že dôjde k zlepšeniu situácie a ceny klesnú, inokedy opäť rastú a zásadne sa odvíjajú od svetových trhov a cien ropy.

Postupne klesajú

Podľa údajov Štatistického úradu SR za 32. tohtoročný týždeň ceny benzínu na pumpách opäť výraznejšie klesli. Ceny pohonných látok sa tak znížili už šiesty týždeň po sebe. Liter 95-oktánového benzínu sa minulý týždeň predával za priemernú cenu 1,734 eur a na týždňovej báze si odpísal 2,8 %. Cena 98-oktánového benzínu sa znížila o 2,4 % a dosiahla úroveň 1,932 eur za liter. Klesli aj ceny nafty, a to až o 2,6 % na úroveň 1,773 eur za liter.

V medziročnom porovnaní si ale za benzín a naftu stále výrazne priplácame. Benzín 95 je drahší o zhruba 22 % ako vlani a benzín 98 o 19 %. Najvýraznejší medziročný rast však zaznamenáva nafta, ktorá je až o 41 % drahšia ako vlani.

Na začiatku augusta zamierila ropa Brent pod 100-dolárovú hranicu a na týchto úrovniach sa drží dodnes. Za jej poklesom stoja podľa analytičky obavy z recesie svetovej ekonomiky, čo by so sebou prinieslo aj pokles dopytu po rope. Minulý týždeň sa ropa hýbala v rozmedzí 96 až 100 dolárov za barel a tento týždeň sa držala na ešte slabších úrovniach 92 až 97 dolárov za barel.

„Smerom nadol ju zatlačili informácie z Číny o tom, že produkcia čínskych rafinérií klesla na najnižšiu úroveň od začiatku roka 2020, čo naznačuje pokles dopytu po rope,“ uzavrela Glasová.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú