Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

V pondelok sme informovali, že známy lekár a „YouTuber“ Igor Bukovský dostal stopku a populárna sociálna sieť jeho kanál úplne vymazala. Dôvodom bolo viacero kontroverzných videí, kde šíril sporné a nepravdivé výroky o koronavíruse. Kvôli porušovaniu kódexu komunity už voči nemu YouTube zakročil aj v minulosti, vtedy však odstraňoval len jednotlivé sporné videá.

Bukovského reakcia

Ako upozornil Startitup, sám Bukovský sa už k celej téme vyjadril na svojom Facebooku: „Včera, 26.9.2021 o cca 16,00 hod. došlo k zrušeniu a vymazaniu kanálu Dr. Igor Bukovský – AKV (ambulancia klinickej výživy) na platforme YouTube. Podľa informácii správcu platformy YouTube ide o trvalé zrušenie kanálu z dôvodu opakovaného porušenia komunitných pravidiel. Bez udania konkrétneho dôvodu,“ potvrdzuje informácie zo včerajška.

Bukovský tiež spomína, že YouTube skúšal kontaktovať už po prvom upozornení v júli 2021, nikto však nereagoval – čo však nie je nič nezvyčajné, podobné odvolania veľké sociálne siete prakticky neriešia a na Facebooku či Instagrame neexistuje ani samostatný helpdesk pre používateľov – zrejme kvôli obrovskému množstvu požiadaviek, ktoré by v praxi nemali možnosť reálne zvládať.

YouTuber a výživový poradca sa odvoláva na slobodu prejavu a domnieva sa, že služba ju týmto krokom porušila: „Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom. Cenzúra sa zakazuje,“ cituje Bukovský.

Dávny spor okolo sociálnych sietí

Sociálne siete sú však regulátormi v súčasnosti nútené obsah regulovať, v mnohých krajinách aj na rámec svojich vlastných podmienok používania, ktoré musí každý používateľ odsúhlasiť.

Bukovského tvrdenie, že sloboda prejavu je nadradená podmienkam používania súkromnej služby, je prinajmenšom sporné. Facebook, YouTube a iné služby sú naopak verejnosťou často tlačené do toho, aby obsah regulovali tak, aby bol bezpečný (aj pre mladistvých) používateľov, či vhodný pre inzerentov, ktorý služby financujú.

„Vyhradzujeme si právo podniknúť všetky právne kroky, ktoré nám umožňuje právny poriadok SR a súčasne pripravujeme nový projekt, o ktorom budeme verejnosť včas informovať,“ uzatvára Bukovský svoje vyjadrenie.

Žaluje aj Matoviča

Bukovský zároveň píše, že podal žalobu na bývalého premiéra a aktuálneho ministra financií Igora Matoviča. Dôvodom má byť udalosť ešte z pred roka, konkrétne z 25. septembra 2020, kedy ho mal Matovič „verejne osočiť a dehonestovať“ na tlačovej besede Vlády SR a na rokovaní NR SR. Matovičove vyjadrenia teda, podľa jeho názoru, už pod slobodu prejavu zrejme nepatrili.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú