Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Spoločnosť KLM v spolupráci s Technickou univerzitou v Delfte pracuje na unikátnom lietadle s názvom Flying-V. Ako píše portál SimpleFlying, nedávno sa im podarilo uskutočniť prvý test, ktorý dopadol úspešne.

Flying-V je prototyp lietadla, ktorého kabíny sú umiestnené v samotných krídlach. Lietadlu tak chýba klasické usporiadanie sedadiel pre pasažierov, no podľa autorov prototypu bude stroj o dĺžke 55 metrov schopný vzlietnuť s rovnakým počtom cestujúcich alebo nákladu ako v súčastnosti veľmi populárny Airbus A350.

Významným faktorom by však mala byť úspora paliva. Jeho unikátny tvar má zabezpečiť lepšie aerodynamické vlastnosti a tiež radikálne prispieť k zníženiu hmotnosti, čo sa má prejaviť až na 20 % úspore pohonných hmôt oproti lietadlám v súčasnosti.

Ako píše FlightGlobal, model, ktorý slúžil na testovací let, vážil 22,5 kg, bol dlhý 2,76 metra a široký 3,06 metra. Na pohon slúžila dvojica 4 kW motorov, ktoré poháňala 6 kg lítium-iónová batéria.

Celkovo považujú inžinieri test za úspešný, s lietadlom sa im podarilo vzlietnuť, pristáť a vo vzduchu tiež previedli niekoľko manévrov. Zozbierané dáta teraz budú slúžiť ako základ pre vytvorenie modelu v leteckom simulátore.

Zdroj: SimpleFlying, FlightGlobal

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú