Spoločnosť Meta, vlastník Facebooku, odhaľuje ďalšie odvážne plány ako ochrániť svoje príjmy pred rastúcou konkurenciou a klesajúcim záujmom mladých o jej najznámejšiu sociálnu sieť.

Podľa Guardianu sa chystá virtuálna mena, ktorú už zamestnanci firmy stihli familiárne nazvať „Zuck bucks“ (slangový výraz pre Zuckove doláre podľa šéfa Marka Zuckerberga).

Menej reklamy, viac in-app nákupov

Dôvod je jasný, Meta chce podľa známeho britského denníka postupne znižovať svoju závislosť od reklamy a platených postov. To však nevyhnutne znamená, že spoplatní niečo iné – a vyzerá to na rôzne pripravované funkcie či možnosti v chystanom Metaverse alebo možno dokonca poplatky priamo na Facebooku či Instagrame, hoci tie sú dlhodobo „bezplatné“, takže používatelia by asi podobný krok niesli len s obrovskou nevôľou.

Nevieme teda, či si v Metaverse budeš môcť kupovať alebo prenajímať napríklad budovy, no ak, platiť za ne budeš práve Zuck dolármi, nech už sa vo finále budú volať akokoľvek. Alternatívou môže byť aj odmeňovanie iných používateľov, čo by mohlo fungovať ako reputačné tokeny, ktoré rozdáš namiesto lajkov.

Guardian pripomína, že podobné príspevky či „donations“ už mimoriadne úspešne fungujú na Twitchi a alternatívu používa aj TikTok. Tam si môžeš zaplatiť, aby tvoje video videlo viac ľudí.

Facebook už má s digitálnou menou skúsenosti, v roku 2009 fungovali Facebook kredity pri nákupoch v online hre FarmVille.

Nejde o kryptomenu

Zuck bucks môžeš chápať ako alternatívu dolárov alebo coinov v rôznych online hrách. Nejedná sa však o kryptomenu postavenú na technológii blockchain. S takouto myšlienkou sa Facebook pohrával v roku 2019, kedy s obrovským nadšením oznámil práce na kryptomene Libra.

Tá mala masívnu podporu (zlé jazyky by pripomenuli, že Facebook bol vtedy ešte „cool“ a bez novej kritiky každý ďalší deň) od firiem ako je PayPal, Visa, Stripe či Mastercard. Proti Libre však okamžite vystúpili regulačné úrady z EÚ a USA, ktoré dali jasne najavo, že nič podobné nebudú tolerovať a projekt skončil fiaskom. Teraz ho môžeš sledovať pod novým názvom Diem.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú