Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nasadzovanie technológií do vojenského odvetvia nie je žiadnou novinkou, no Británia chce technologickú úroveň svojej armády posunúť na úplne novú úroveň. Ako informuje portál Futurism, do roku 2030 chcú mať až 25 % armády tvorenej robotickými vojakmi.

Britský generál Nick Carter je presvedčený, že do roku 2030 bude ich armádu tvoriť až štvrtina robotov, túto informáciu uviedol v rozhovore pre Sky News. Zdôraznil však, že sa nejedná o pevný cieľ, ale o víziu. Robotickí vojaci by sa mohli pri vojnových konfliktoch využívať v predných líniách, čím by sa eliminovali straty na životoch.

Screenshot/Ekim Rrac/Youtube

Toto vyhlásenie má byť aj akousi reakciou na problémy s plnením náboru v britskej armáde. Aktuálne tvorí armádu 73 870 cvičených vojakov, pričom očakávania krajiny sú až na počte 82 050 vojakov, píše Engadget.

Carter očakáva, že v roku 2030 by mohol počet vojakov vzrásť až na 120 000, pričom 30 000 budú práve roboti. Tieto vyjadrenia však vyvolávajú množstvo morálnych otázok. Zatiaľ čo drony či rôzne zbrane ovládanie na diaľku si vyžadujú zásah človeka a v podstate ide o „ľudské rozhodovanie“, autonómni vojenskí roboti by sa rozhodovali o svojich činoch viac-menej bez dozoru.

Zdroj: Futurism, Engadget

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú