V správe boli použité materiály TASR.

Sociálna sieť X, predtým známa ako Twitter, opäť narazila na tvrdú stenu brazílskeho súdnictva. Po krátkom sprístupnení pre používateľov, sieť museli znova vypnúť. A prečo? Kvôli opakovanému porušeniu súdnych nariadení zo strany spoločnosti Elona Muska.

Súdny zákaz a jeho porušenie

Všetko začalo už v auguste, keď brazílsky Najvyšší súd nariadil zablokovanie platformy X. Dôvodom bolo, že Musk odmietol odstrániť niekoľko pravicových účtov, ktoré sú obvinené zo šírenia dezinformácií. Vec sa neskončila len týmto zablokovaním, pretože platforma sa v stredu stala znovu prístupnou prostredníctvom mobilných aplikácií.

Flickr/X.com/Úprava redakcie

Brazílska vláda tento krok odsúdila ako úmyselné porušenie súdneho zákazu. Podľa poskytovateľov internetu to bola vraj „automatická aktualizácia aplikácie“, ktorá viedla k obnoveniu prístupu.

Brazílsky súd opäť zasiahol

Reakcia súdu na seba nenechala dlho čakať. Vo štvrtok Najvyšší súd Brazílie vydal nariadenie, ktorým požiadal spoločnosť X o okamžité zablokovanie prístupu ku platforme, inak jej hrozí pokuta vo výške 900-tisíc dolárov denne. Ak to X nebudú rešpektovať, môžu čeliť ešte vážnejším následkom.

Sudca Alexandre de Moraes označil Muskovu firmu za „spornú“ a vyzval brazílsku telekomunikačnú agentúru Anatel, aby prijala opatrenia na obnovenie bloku.

Zaujímavé na celej situácii je, že Brazília a Elon Musk sú dlhodobo v spore o šírenie dezinformácií na platforme X. Platforma má v Brazílii viac než 22 miliónov používateľov, čo ju robí veľmi vplyvným komunikačným kanálom. Blokovanie siete preto vyvolalo veľkú diskusiu nielen v Brazílii, ale aj po celom svete.

Podpora krajnej pravice, sloboda prejavu a regulácie sociálnych sietí – to sú kľúčové témy, ktoré sa točia okolo celého sporu. Zatiaľ je jasné len jedno – X to v Brazílii nebude mať ľahké a Musk sa bude musieť postaviť brazílskym úradom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú