Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ethereum, ktoré je známe ako druhá najväčšia kryptomena sveta a jedna z najväčších blockchainových sietí, prejde zásadnou zmenou, ktorá zmení jeho fungovanie. Tento dlho očakávaný a významný zvrat bude mať potom priamy dopad aj na dostupnosť grafických kariet, prostredníctvom ktorých doteraz ťaženie etherea prebiehalo. Zdá sa, že v budúcom roku si budú môcť gameri vydýchnuť. O téme informoval portál Tom’s Hardware.

Reč je o očakávanom zlúčení dvoch vrstiev etherea, ktoré doteraz fungovalo od spustenia v roku 2015 na princípe proof-of-work. Doterajší spôsob fungovania blockchainu etherea však vyžadoval veľkú výpočtovú silu a ťaženie blokov pomocou výkonných grafických kariet. S rastom siete sa zvyšoval aj dopyt vo kvalitných a výkonných GPU, ktoré sa v posledných dvoch rokoch stávali nedostatkovým tovarom a ich cena výrazne rástla.

Situácia sa postupne zhoršovala aj v priebehu tohto roka. Len od začiatku januára doteraz cena etherea vystrelila zo 731 dolárov na aktuálnych vyše 4000 dolárov. To všetko ešte umocnili NFT (non-fungible token), ktoré dotlačili hashrate etherea na rekordné úrovne. Najvyššiu dosiahol podľa CoinWarz len 21. decembra, kedy sa hashrate vyšplhal na historicky najvyššiu hodnotu 1,0122 PH/s (petahash za sekundu).

ETHMerge.com

Nadácia etherea však napriek tomu ťažiarom pripomína zlúčenie dvoch vrstiev, po ktorých sa s konsenzom proof-of-stake nebudú musieť ťažiari starať o zachovanie integrity blockchainu. Táto zmena mala pôvodne prísť už koncom tohto roka, no neskôr bola odložená na začiatok roka 2022. Napriek miernemu zdržaniu sa s ňou stále počíta.

A keď už ťažari nebudú potrebovať toľko výkonných GPU, gameri s nimi nebudú musieť súperiť a zásoby kariet sa môžu na trhu o čosi zlepšiť. Stále však môže situáciu ovplyvňovať pretrvávajúca polovodičová kríza, ktorá môže byť s nami aj počas nadchádzajúceho roka.

Zdroj: Tom’s Hardware, CoinWarz

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú