Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Interná komunikácia medzi dvomi pracovníkmi Boeing z roku 2016 naznačuje, že firma možno poskytla Federálnemu úradu pre letectvo (FAA) zavádzajúce informácie o kľúčovom bezpečnostnom systéme lietadiel 737 MAX, ktorých prevádzka bol tento rok v dôsledku dvoch vážnych nehôd prerušený. S odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou to dnes uviedla agentúra Reuters. Akcie Boeingu v reakcii na správu odpísali až 4 %.

Úrad dnes potvrdil, že Boeing ho vo štvrtok informoval o textových správach zamestnancov, ktoré popisujú komunikáciu s FAA ohľadom certifikácie lietadiel 737 MAX v roku 2016. Úrad tieto správy zamestnancov označil za znepokojujúce a dodal, že získané informácie skúma, aby mohol rozhodnúť o ďalšom postupe . Podľa zdrojov Reuters táto interná komunikácia vyvoláva pochybnosti ohľadom fungovania stabilizačného systému MCAS spájaného s haváriami lietadiel 737 MAX.

Boeing 737 MAX spoločnosti Ethiopian Airlines sa tento rok 10. marca zrútil krátko po štarte z etiópskej metropoly Addis Abeby. Na palube bolo 157 ľudí, nikto neprežil. Rovnaký stroj mal nehodu vlani v októbri, keď lietadlo nízkonákladové spoločnosti Lion Air sa 181 pasažiermi a ôsmimi členmi posádky havarovalo krátko po štarte z letiska v Jakarte. Ani vtedy nešťastie nikto neprežil.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú