Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americký výrobca lietadiel Boeing v utorok informoval, že v decembri získal objednávky na viac ako 200 lietadiel pre osobnú civilnú dopravu. Rok 2022 bol pre firmu v oblasti objednávok najlepší od roku 2018. Po tomto roku hospodárenie firmy poškodili dve havárie strojov 737 Max a pandémia, ktorá utlmila dopyt po nových lietadlách.

Najviac objednávky Boeingu podporila letecká spoločnosť United Airlines, ktorá si objednala stroje 737 Max aj väčšie lietadlá 787 používané predovšetkým na medzinárodných linkách. Lízingová spoločnosť Bank of China Aviation si tiež objednala významný počet Boeingov, a to 40 strojov Max.

Za celý rok 2022 Boeing získal objednávky na 774 lietadiel po odrátaní zrušených zákaziek. V predchádzajúcom roku firma dostala objednávky na 479 strojov. Rok 2021 bol rokom oživenia po roku 2020, v ktorom spoločnosť Boeing viac objednávok stratila ako získala.

Výrobca lietadiel ďalej uviedol, že v decembri zákazníkom dodal 69 lietadiel, vrátane 53 strojov Max. Z toho 18 lietadiel smerovalo spoločnosti Southwest. Bola to dodávka najväčšieho počtu strojov pre jednu leteckú spoločnosť za jeden mesiac. Za celý minulý rok Boeing zákazníkom dodal 480 lietadiel.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú