Dolár sa na začiatku nového týždňa voči ďalším dôležitým menám oslabil na 6-týždňové minimum. Výnosy dlhopisov americkej vlády klesli takmer na 5-týždňové minimum po tom, čo americká centrálna banka (Fed) zopakovala, že zrýchlenie inflácie bude zrejme len dočasné. Bitcoin sa po prudkom páde v nedeľu (18. 4.) stabilizoval.

Dolárový index, ktorý meria vývoj kurzu doláru voči šiestim dôležitým menám, sa v pondelok znížil na 91,079 bodu. Ďalším faktorom, ktorý mal negatívny vplyv na dolár, bolo zvýšenie rizikového apetítu investorov, keď globálne akcie vzrástli na nové rekordné maximá.

Výnosy 10-ročných dlhopisov americkej vlády minulý týždeň klesli až na 1,520 % z 1,7760 na konci marca, keď sa dostali na viac než 1-ročné maximum. Euro sa dostalo nad 1,20 USD/EUR prvýkrát za vyše 6 týždňov, keď jeho kurz okolo poludnia v Londýne stúpol až na 1,2048 USD/EUR.

Cena bitcoinu sa v pondelok stabilizovala na úrovni okolo 57 000 USD (47 555,48 eura). V nedeľu padla o 15 % až na 51 541 USD. Špekuluje sa, že dôvodom výpredaja mohol byť výpadok elektriny v čínskom regióne Sin-ťiang. Aj napriek tomu je najväčšia a najznámejšia kryptomena od začiatku roka v pluse o 97 % po tom, čo sa jej cena v minulom roku viac než zoštvornásobila.

Ďalšie články:

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú