Skrachované americké banky vyvolali silný rastúci trend na trhu so zlatom aj bitcoinom. V dnešnom článku sa ale pozrieme na podobnosť pohybu zlata z roku 1970, ktorý by mohol zopakovať v súčasnosti aj bitcoin. Podľa správy Bitcoinist, túto podobnosť podpisuje vymknutie inflácie spod kontroly, píše Kryptomagazín.

Bitcoin za 220 000 dolárov

Na grafe nižšie môžeme vidieť porovnanie cenového vzostupu oboch aktív, pričom bitcoin sa nachádza len v polovici fraktálu. Cenový nárast zlata zaznamenal rast 700 %, čo by mohol teoreticky dosiahnuť aj bitcoin.

Pre najväčšie digitálne aktívum by to predstavovalo cenový cieľ až 220 000 dolárov od trhovej ceny v čase písania článku a zároveň by sa to zhodovalo s analýzou, ktorú si môžete prečítať v samostatnom článku o možnosti dosiahnutia hodnoty Bitcoinu na úrovni až 100 000 dolárov do jedného roka.

Pri zachovaní percentuálnych zmien logaritmickéo grafu BTC je možné predpovedať, že ďalší bullrun dosiahne približne 380 až 400 % od najnižšieho bodu korekcie, ktorým je zatiaľ 15 480 dolárov z novembra. To by znamenalo, že bitcoin vytvorí historické maximum v zóne od 75 000 do 80 000 dolárov.

Ekologická katastrofa

Kryptomeny sa z finančného hľadiska týkajú predovšetkým skupiny ľudí, ktorá s nimi narába a obchoduje. Ako ale už preukázali niekoľké analýzy, nesmierne problematickou sa stala kryptomenová horúčka, kvôli ktorej začali mnohí spotrebúvať ohromné množstvá elektrickej energie na ťažbu napríklad práve bitcoinov, čím vzniká nepriaznivý dopad na životné prostredie.

Halvingový cyklus by ostal neporušený

Pri dlhodobých analýzach je podstatné brať na vedomie halvingové cykly. Podľa stránky Buybitcoinworldwide je ďalší halving naplánovaný na 14. apríla 2024. V minulosti práve v takomto období cena začala vždy nový bullrun a preto je vysoký predpoklad, že sme na počiatku dlhodobého rastu aj teraz. Halvingu sa bližšie venuje portál Kryptomagazín v samostatnom článku.

Freepik

Dôležitou otázkou je koľko percent dosiahne bitcoin v ďalšom bullrune. Predošlý rastúci cyklus vytvoril zhodnotenie 1 900 % a ten pred ním 10 000 %. Ziskovosť bitcoinu rapídne klesá. Ak by sme uvažovali nad cenovým cieľom 220 000 dolárov, cena by celkovo od novembrového minima sformovala rast približne 1 300 %, čo by korešpondovalo s klesajúcou ziskovosťou.

Rok 1970 a súčasnosť sa vyznačujú podobným problémom s infláciou. Aj keď ekonomiku ako takú nemôžeme porovnávať a podmienky sú odlišné, reakcia zlata je rovnaká. A vidíme, že bitcoin sa správa podobne aj keď v tom čase ešte neexistoval.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú