Digitálny „zelený pas“, ktorého návrh Európska komisia (EK) predstaví 17. marca, bude platný len v prípade očkovacích látok schválených Európskou agentúrou pre lieky (EMA). Informoval o tom v piatok spravodajský server Euronews s odvolaním sa na zdroj z prostredia EÚ.

Na očkovanie poskytnuté neschválenými spoločnosťami sa nebudú vzťahovať nástroje EÚ v oblasti záruk a kontroly kvality. Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders podľa zdroja uviedol, že členské krajiny môžu svojich obyvateľov očkovať aj látkami, ktoré EMA neschválila.

Ľudia zaočkovaní neschválenou vakcínou nedostanú „zelený pas“

Tieto osoby však v tom prípade nedostanú zelený pas, ktorý umožní cestovanie v rámci EÚ. EÚ zatiaľ na núdzové použitie schválila očkovacie látky spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Zelený pas bude dostupný v digitálnej i papierovej forme.

Jeho platnosť by mala byť obmedzená len na obdobie trvania pandémie ochorenia COVID-19, dodal zdroj z prostredia EÚ.

Zobraziť celú galériu (0)
Freepik (úprava redakcie)

Testovanie a karanténne opatrenia budú pokračovať aj potom. Samotné očkovanie preto nebude jednou z podmienok voľného pohybu osôb.

Členské štáty EÚ sa koncom februára na videosummite dohodli na spoločnom prístupe k zavedeniu európskeho očkovacieho preukazu a EK poverili technickým vypracovaním príslušného návrhu. To by malo trvať zhruba tri mesiace, teda do konca mája.

Výhody pasu sú zatiaľ nejasné

Jednotlivé štáty sa zatiaľ ale rozchádzajú v otázke, aké výhody budú mať ľudia s týmto preukazom. Dovolenkármi vyhľadávané krajiny ako Rakúsko požadujú jasné zvýhodňovanie držiteľov týchto preukazov, ako napríklad zjednodušenie cestovania či prístup do reštaurácií alebo divadiel.

Viaceré štáty vrátane Nemecka majú však kritickejší postoj. Dôvodom je to, že zatiaľ nie je jasné, či zaočkované osoby môžu vírus preniesť na iných ľudí, ako aj to, že v krajinách EÚ je zaočkovaná zatiaľ len malá časť obyvateľstva.

Zobraziť celú galériu (0)
Freepik (úprava redakcie)

Alternatívou za očkovací pas môže byť aj univerzálna aplikácia, ktorej vývoj navrhla Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu IATA. V tejto aplikácii by mal každý cestujúci informácie o svojom očkovaní aj o aktuálnej situácii v iných krajinách. Podľa rezortu dopravy dáta budú uložené len v mobilnom telefóne cestujúceho, letecké spoločnosti ani nikto iný k nim nebudú mať prístup.

Ďalšie články:

V článku boli použité materiály TASR.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú