Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Batérie prinášajú do roku 2022 potenciál v podobe milióna pracovných miest v európskom ekosystéme v hodnote 210 miliárd eur. Spolu s ďalšou podporou pritom analytici Slovenskej sporiteľne očakávajú, že do roku 2024 by Európska únia mohla predstavovať významného svetového hráča na poli lítium-iónových batérií s podielom 14,7 % z ich celkovej produkcie. „Tým by svojou výkonnosťou predčila USA aj Áziu (mimo Číny),“ poukazujú.

Pozitívnou správou je, že podľa posledných informácií budú elektrické vozidlá aktuálnou krízou zasiahnuté oveľa menej ako autá na tradičný pohon.

V prípade tradičných pohonov (benzín a nafta), ako aj alternatívnych (napríklad LPG, etanol) bol totiž v prvých mesiacoch tohto roka zaznamenaný tretinový medziročný prepad, pri elektrických však dvojnásobný nárast. Vzhľadom na nízke počiatočné úrovne je však aj napriek solídnemu rastu podiel týchto vozidiel stále nízky.

Analytici konštatujú, že Európska únia má napriek kríze stále ambíciu vystupovať ako významný hráč vo výrobnom reťazci elektromobilov. Na stretnutí zástupcov Európskej komisie, Európskej investičnej banky a zástupcov Európskej batériovej aliancie sa hovorilo aj o roli batériovej aliancie v procese zotavenia sa hospodárstva po odznení pandémie. A hoci od jej založenia v roku 2017 získala únia určitý podiel na trhu batériových článkov, jej plány sú výrazne ambicióznejšie.

Vo svojich strategických dokumentoch upozorňuje na dôležitosť pokrytia celého výrobného reťazca batériových článkov na území členských štátov. V súčasnosti je totiž silne závislá na dovoze niektorých surovín, ktoré boli označené ako kritické, pričom by mal byť tento zoznam podľa zverejnených informácií doplnený o tri ďalšie, vrátane lítia.

Momentálne takmer polovica dodávok lítia, teda suroviny nevyhnutnej na výrobu batérií, pochádza z Čile, nasleduje Austrália, Argentína a Čína. Aj z toho dôvodu je v únii podporovaných niekoľko projektov na ťažbu lítia, ktoré sa stáva strategickou surovinou a znižuje závislosť od iných štátov.

Zdroj: SITA

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú