V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

Americká automobilka General Motors (GM) zaznamenala v treťom štvrťroku 2024 len mierny pokles zisku.  Jej celkové tržby však vzrástli. Napriek poklesu predaja a problémom na čínskom trhu sa firme darí držať vysoké ceny vozidiel na domácom americkom trhu. Hlavne to prispelo k lepším výsledkom, než sa pôvodne očakávalo.

Za tretí kvartál dosiahla automobilka zisk vo výške 3,1 miliardy dolárov, čo predstavuje pokles o 0,3 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Upravený zisk na akciu však prekonal predpoklady analytikov, keď sa vyšplhal na 2,96 USD. Prognózy hovorili o 2,43 USD/akcia. Čo sa týka tržieb, GM dosiahol celkový obrat vo výške 48,8 miliardy dolárov. To znamená nárast o 10,5 %, napriek tomu, že predaje klesli o 8,8 %.

K tomuto rastu prispeli predovšetkým vyššie ceny vozidiel, ktoré sa v priemere pohybovali nad 49 000 dolárov za kus. Wall Street pôvodne predpokladala, že tržby dosiahnu hodnotu 44,6 miliardy dolárov. To znamená, že GM prekonal očakávania aj v tejto oblasti.

Domáci trh ostáva silný

Generálna riaditeľka GM, Mary Barra, v liste akcionárom uviedla, že automobilka v USA stále profituje z vysokých cien. Podarilo sa jej vyhnúť výraznejším zľavám a to aj napriek tomu, že zásoby vozidiel rastú. Finančný riaditeľ Paul Jacobson doplnil, že hoci celkové tržby v USA klesli o 2,2 %, hlavnou príčinou tohto poklesu bolo zníženie predaja firemným klientom. Naopak predaj fyzickým osobám vzrástol o 3 %, čo je pre GM dôležitý faktor, keďže ide o ziskovejšiu časť trhu.

General Motors sa zároveň rozhodla zvýšiť svoju prognózu na celoročný zisk po solídnych výsledkoch v treťom kvartáli. Automobilka začala rok s očakávaním zisku pred zdanením v rozmedzí 12 až 14 miliárd dolárov. Po aktuálnych výsledkoch však zvýšila tento odhad na 14 až 15 miliárd dolárov. GM predpokladá, že v roku 2025 by mohli ceny vozidiel klesnúť. Stále však očakáva, že nižšie náklady a zlepšený predaj v Číne jej pomôžu udržať ziskovosť.

autá
Pixabay

Výzvy na čínskom trhu

Jedným zo slabších miest výsledkov GM je Čína, kde spoločný podnik automobilky vykázal v prvom polroku stratu vo výške 210 miliónov dolárov. Tento negatívny dopad pokračoval aj v treťom štvrťroku, keď GM zaznamenal stratu 137 miliónov dolárov v tomto regióne. Automobilka preto plánuje reštrukturalizáciu svojich čínskych operácií, aby znížila tieto straty a zlepšila svoju pozíciu na tamojšom trhu.

Jedným zo spôsobov ako GM plánuje zvýšiť svoju ziskovosť je zameranie sa na elektromobily. Po úspešnom uvedení Chevroletu Equinox na trh dosiahol GM približne 10 % podiel na trhu s elektromobilmi v USA. Automobilka plánuje v nasledujúcich rokoch uviesť ďalšie modely, pričom rozšírenie ponuky sa očakáva v roku 2025.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú