Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Nemecký výrobca luxusných vozidiel Audi, ktorý patrí do koncernu Volkswagen, vo štvrtok oznámil, že predĺži celozávodnú dovolenku a následne skráti pracovný čas zhruba 10.000 zamestnancom vo svojich závodoch v Ingolstadte a Neckarsulme pre nedostatok polovodičov. Informoval o tom hovorca spoločnosti a dodal, že opatrenia budú znamenať zníženie výroby o niekoľko tisíc automobilov.

V hlavnom závode v Ingolstadte budú všetky montážne linky zastavené do 30. augusta. Dôvodom je predovšetkým nedostatok mikročipov. Ale jedna z liniek sa pripravuje na začatie výroby čisto elektrického vozidla Q6 e-tron.

V Neckarsulme bude pre problémy s dodávkami polovodičov na niekoľko dní zastavená väčšia časť výrobných liniek, čo sa dotkne zhruba 4000 zamestnancov.
Automobilka Audi tiež predbežne oznámila skrátenie pracovného času v septembri, ale zároveň má naplánované dodatočné zmeny počas niekoľkých víkendov.

Spoločnosť má plné knihy objednávok, ale v 1. polroku nedokázala pre nedostatok komponentov vyrobiť približne 50.000 automobilov. Po dodaní súčiastok sa preto pokúsi dohnať stratenú produkciu.

„Musíme plánovať z týždňa na týždeň,“ skonštatoval hovorca, podľa ktorého v uplynulých mesiacoch museli byť aj niektoré naplánované a dodatočné zmeny zrušené.

Finančný riaditeľ Jürgen Rittersberger v júli varoval, že pre problémy s dodávkami polovodičov môže v auguste a septembri dôjsť k ďalšiemu zastaveniu výroby a skráteniu pracovného času. Po dodaní budú čipy prednostne použité vo vozidlách s najvyšším príspevkom k zisku a najnižšími emisiami.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú