Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Krymský polostrov, ktorý Rusko pred piatimi rokmi zabralo Ukrajine, začala spoločnosť Apple zobrazovať ako ruské územie, no iba používateľom v Rusku. Upozornila na to agentúra Reuters. Ukrajinský minister zahraničia Vadym Prystajko postup americkej firmy kritizoval. Rusko aj Ukrajina pozorne sledujú, ako nadnárodné spoločnosti Krym označujú.

Moskva polostrov anektovala s odvolaním na referendum, ktoré však ukrajinské vedenie a západné štáty označili za ilegálne. Spravodajca Reuters napísal krymskej metropole Simferopol do Apple Maps a s predpoveďou počasia a na displeji sa mu objavilo „Simferopol, Krym, Rusko“. Spravodajcom agentúry v iných krajinách sa však pri rovnakej požiadavke v týchto aplikáciách zobrazilo len „Simferopol“ bez upresnenia, v akej krajine mesto leží.

V Kyjeve a na samotnom Kryme používatelia kontaktovaní agentúrou Reuters v aplikáciách videli lokality na Kryme rovnako bez identifikácie krajiny. Európska únia a Spojené štáty neuznávajú Krym ako ruské územie. V reakcii na anexiu uvalili sankcie na Rusko a na osoby spojené s porušením územnej celistvosti Ukrajiny.

Reuters dáva zmeny v dotknutých aplikáciách do súvislosti so stretnutím zástupcov firmy Apple s predsedom bezpečnostného a protikorupčného výboru ruskej Štátnej dumy, Vasilijom Piskarjovem. Na webe dolnej komory parlamentu sa dnes objavila informácia s oznámením Piskarjova, že „Apple splnil svoje záväzky a uviedol programy svojich zariadení do súladu s požiadavkami ruského zákona“.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú