Je to tu. Jednu z najzásadnejších zmien v histórii operačného systému iOS prezradil cez Bloomberg dobre známy leaker Mark Gurman. Podľa jeho informácií by mal byť iOS 17 odomknutý tretím stranám, respektíve sa doň budú dať sťahovať aplikácie aj mimo natívneho App Storu.

Zmena prichádza po obrovskom tlaku zo strany regulátorov, ktorí stratégiu Applu považovali za monopolnú. Finálny úder zo strany Európskej únie prišiel 1. novembra, kedy prijala zákon, ktorým v podstate prikazuje, aby Apple otvoril svoj systém vývojárom. O ostatných zmenách sme informovali v samostatnom článku.

Novým pravidlám EÚ sa giganti musia podriadiť do 24. marca 2024, takže Applu zostáva stále viac než rok. Aktuálny iOS je vo verzii 16.2, Gurman píše, že zmenu očakáva buď v iOS 17 (očakávané vydanie september 2023) alebo vo verzii 17.2 (december 2023/január 2024). Odvoláva sa pritom na interné zdroje priamo z Applu.

Na druhú stranu Apple argumentoval tým, že používatelia iOS si cenia uzavretosť systému, ktorá garantuje mnohonásobne vyššie bezpečie oproti konkurenčným systémom. Je otázne, aký vplyv bude mať táto zmena na majiteľov iPhonov. Pokojne sa môže stať, že ju budú vnímať skôr negatívne. Taktiež je možné, že z nechvalne známej 30-percentnej „Apple dane“ sa stane minulosť, čo spoločnosti zníži obrat.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú