Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Rôzne krajiny znamenajú rôzne nároky na predajcov a najmä tí medzinárodní môžu mať s predávaním rovnakého produktu v niektorých krajinách mierne komplikácie. Svoje o tom vie aj Apple, agentúra na ochranu spotrebiteľa v Brazílii mu udelila pokutu 2 milióny dolárov (1,67 milióna eur), dôvodom je predaj nových iPhonov bez nabíjačky v balení, informoval portál The Verge.

Podľa tamojších úradov predaj techniky bez napájacieho adaptéra nie je povolený, porušuje to totiž kódex ochrany spotrebiteľa. Apple sa rozhodlo poslednú generáciu iPhonov 12 predávať bez nabíjačky v balení. Cieľom kalifornskej spoločnosti je znížiť produkciu elektronického odpadu a plytvanie vzácnymi kovmi potrebnými na výrobu adaptéra.

Freepik

Brazílske úrady Apple varovali, že v ich krajine nie je povolený predaj techniky bez nabíjacieho adaptéra, no Apple sa akosi rozhodlo tieto varovania ignorovať a teraz musí pykať. Spoločnosť Procon-SP, agentúra na ochranu spotrebiteľa v São Paule, pokutuje Apple aj za ďalšie prešľapy, informuje MacRumors.

Jedným z nich je fakt, že gigant odmietal v rámci záruky opraviť telefóny, ktoré boli poškodené vodou. iPhony sú pritom už od modelu iPhone 7 certifikované zvýšenou odolnosťou voči vode. Druhá žaloba prichádza za úmyselné spomaľovanie starších modelov aktualizáciami iOS.

Zdroj: TheVerge, MacRumors

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú