Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Rozloha morského ľadu v okolí Antarktídy bola minulý mesiac najmenšia v histórii záznamov pre mesiac júl, oznámila Služba Európskej únie pre klimatickú zmenu Copernicus (C3S). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Zo získaných údajov vyplýva, že antarktický morský ľad zaberal v júli 2022 o sedem percent menšiu plochu, než bol júlový priemer za obdobie rokov 1991-2020.

Išlo o najnižšiu hodnotu, odkedy pred 44 rokmi začali uskutočňovať záznamy prostredníctvom družíc. Rekordne nízku rozlohu tejto ľadovej pokrývky zaznamenali aj v júni tohto roka a podpriemerne nízke hodnoty boli pozorované už od februára 2022.

Morský ľad v oblasti Arktídy, v oblasti severného pólu, bol v júli 2022 štyri percentá pod úrovňou svojej priemernej rozlohy. Viaceré krajiny na severe Európy i Británia zaznamenali v júli rekordne vysoké teploty. Tento mesiac bol podľa C3S v tejto oblasti suchší než bežne a na viacerých miestach zaznamenali rekordne nízku úroveň zrážok.

„Tieto podmienky ovplyvnili lokálne hospodárstvo a dopomohli k šíreniu a väčšej intenzite lesných požiarov,“ uvádza sa v najnovšej správe programu Copernicus. „Môžeme očakávať, že budeme naďalej pozorovať častejšie a dlhšie trvajúce obdobia s mimoriadne vysokými teplotami, keďže globálne teploty sa naďalej zvyšujú,“ povedala Freja Vamborgová z C3S.

Júl bol podľa tejto služby nezvyčajne suchý aj v vo veľkej časti Severnej a Južnej Ameriky, strednej Ázie a Austrálie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú