Americký start-up Cruise predstavil v San Franciscu svoje prvé vozidlo, ktoré nepotrebuje šoféra. Elektromobil Cruise Origin vyvinula Honda, ktorá má rovnako ako aj General Motors podiel v spoločnosti. Vozidlo chcú využiť na službu takzvaného „robo-taxi“, ktoré znižuje dopad na životné prostredie.

Auto nemá volant ani pedále a je určené pre maximálne štyroch ľudí. Autonómne taxi by si však mohol privolať aj jeden cestujúci, podobne ako to funguje pri spoločnostiach Uber alebo Lyft, ktoré však využívajú vodičov. Robo-taxi už zaviedla v okolí Phoenixu spoločnosť Waymo, ktorá sprostredkovala viac ako stotisíc jázd a mesačne ju využíva 1500 ľudí.

Firma Cruise zatiaľ neprezradila, kedy bude jej služba dostupná pre verejnosť alebo koľko vozidiel plánuje pustiť na cesty. V súčasnosti ju využíva približne tisíc zamestnancov spoločnosti v San Franciscu.

Vozidlo chceli predstaviť už minulý rok, no zástupcovia General Motors vyhlásili, že potrebovalo viac testov. Origin čelil technickým výzvam, ako napríklad určiť, či je identifikovaný objekt v pohybe. Aj ďalšie značky sa snažia priniesť na trh autá bez vodiča s využitím umelej inteligencie. Brzdia ich však bezpečnostné predpisy.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú