Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Americké sily zostrelili v sobotu a v nedeľu vyše 80 útočných dronov a najmenej šesť balistických rakiet vypálených z Iránu a Jemenu na Izrael. Oznámilo to v pondelok Ústredné velenie armády Spojených štátov (CENTCOM), informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Tento počet zahŕňa aj balistickú strelu zničenú na odpaľovacom zariadení na zemi a sedem bezpilotných lietadiel zničených ešte pred vypustením v Jemene, v oblastiach kontrolovaných húsíjskými povstalcami, ktorých podporuje Irán, uviedol CENTCOM v príspevku na sociálnej sieti X.

Počas operácie podporovali sily CENTCOM-u i torpédoborce Velenia americkej armády v Európe (EUCOM). „CENTCOM zostáva v pozícii, aby podporil izraelskú obranu proti tomuto nebezpečnému konaniu Iránu. So všetkými našimi partnermi v regióne budeme pracovať na zvyšovaní regionálnej bezpečnosti,“ uviedol CENTCOM.

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, informovala izraelská armáda. Izraelu a jeho spojencom, vrátane USA či Británie, sa však podarilo zostreliť väčšinu z nich.

Bezprecedentný útok bol podľa Teheránu odvetou za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné „zločiny“ vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú