Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Na sociálnych sieťach Facebook a Instagram budú môcť používatelia v priebehu decembra hlasovať za najväčší hoax tohto roka. Najväčší hoax vzíde z vybraných ôsmich hoaxov, ďalších desať hoaxov bude symbolicky ocenených v osobitných kategóriách.

Anketa Hoax roka 2022, ktorú prostredníctvom svojich sociálnych sietí organizuje Policajný zbor (PZ), sa začína už dnes. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa prezídia PZ Denisa Bárdyová.

Cieľom ankety je populárno-náučnou formou pripomenúť ľuďom tie najväčšie dezinformácie uplynulého roka. Súčasťou jednotlivých statusov bude aj objasnenie, prečo ide o hoax, a to prostredníctvom analýz PZ a vyjadrení expertov z daných oblastí. Na Silvestra verejnosti oznámia „víťaza“ ankety.

Unsplash / TASR/AP (Koláž redakcia), Guardian, Der Spiegel

Hlasovanie na Facebooku prebieha pomocou emotikonov. V prvom kole sa proti sebe postavia nepravdivé správy o tom, že americkí vojaci obsadili Záhorie a stany pri nemocniciach neslúžili na boj proti COVID-19, ale sú pripravené na ošetrovanie ranených po invázii amerických vojsk na Slovensko.

Populárnym hoaxom, ako i praktikám skupín, ktoré ich vytvárajú, sa venujeme aj v našom rozhovore s odborníčkou. Mgr. Kristínou Blažekovou. Tá okrem iného približuje, aké dezinformácie v súvislosti s vojnou na Ukrajine sa aktuálne šíria najviac a vysvetľuje, prečo je blokovanie konšpiračných webov správnym krokom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú