Tlak na Rusko naberá poriadne obrátky. Po rôznych ekonomických sankciách, ktoré vlády uvalili na Rusko a jeho prezidenta Vladimira Putina, sa pridávajú aj súkromné spoločnosti.

Pridali sa aj súkromné spoločnosti

Ako sme nedávno informovali, dodávky svojich produktov do Ruska „pozastavili“ aj najznámejší výrobcovia počítačov a hardvéru Intel, Dell a Lenovo. Správu však zatiaľ nebolo možné overiť z viacerých zdrojov, preto je ju nutné brať s rezervou.

freepik

Ako sa však ukazuje, sankcie by spolu s tlakom súkromných spoločností naozaj mohli mať svoj účinok. Vladimir Putin totiž v Rusku nie je sám a zmrazenie majetku oligarchom či prípadné obmedzenie dodávok západných produktov by mohlo oslabiť jeho pozíciu.

Ako píše portál Tom´s Hardware, zdá sa, že sankcie súkromných firiem sú skutočné, čo potvrdzujú aj ruské médiá. Tie sa odvolávajú na Asociáciu ruských vývojárov a výrobcov elektroniky (ARPE), ktorá pozastavenie polovodičových čipov údajne potvrdila.

Rozsah pozastavenia predaja čipov zatiaľ nie je známy, zdá sa však, že obmedzenia sa budú týka predovšetkým čipov, ktoré by mohli byť využité na vojenské účely. Bežní spotrebitelia teda zrejme nepocítia žiadne nedostatky a čipy Ryzen od AMD alebo Core od Intelu nebudú nijakým spôsobom obmedzované.

Vo všeobecnosti sa však predpokladá, že dôjde k dočasnému zastaveniu predaja všetkých polovodičov do Ruska. Hoci sa Rusko dlhé roky pripravovalo na riešenie sankcií, a teda presadzovalo vlastnú výrobu polovodičov a hromadilo čipy práve pre takýto prípad, ruské čipy navrhnuté na domácom trhu od spoločností Baikal, MCST, Yadro a STC Module však v skutočnosti vyrába TSMC so sídlom na Taiwane, ktorý tiež súhlasil s pozastavením predaja do krajiny.

Tieto sankcie však Rusko zrejme tak skoro nepocíti. Pocítilo by ich až v prípade, že by potrebovalo vylepšiť, prípadne opraviť, alebo nahradiť superpočítače či vojenské čipy.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú