V správe sú materiály TASR.

Aktualizované 9. septembra 2022: Richard Sulík, predseda strany SaS a odchádzajúci minister hospodárstva SR, dnes na svojej Facebookovej stránke oznámil, že v dnešných skorých ranných hodínách sa začalo so zavážaním jadrového paliva do tretieho bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach. Moment označil za historickú chvíľu a dodal, že „Slovensko sa tak stáva európskym lídrom vo výrobe elektriny z jadra.“

Aktualizované 25. augusta 2022: Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR vo štvrtok vydal rozhodnutie, ktorým umožňuje spustenie tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Informoval o tom ÚJD, píše TASR.

Po overení splnenia všetkých technických a legislatívnych požiadaviek a preverení vznesených pripomienok, námietok a podnetov vo veci podaného rozkladu prvostupňového povolenia na uvádzanie jadrového zariadenia 3. bloku Mochovce do prevádzky, vydala dnes 25. augusta 2022 predsedníčka ÚJD SR ako druhostupňový správny orgán rozhodnutie,“ uviedol ÚJD.

Vydaniu povolení predchádzala podľa ÚJD rozsiahla inšpekčná a analytická činnosť inšpektorov ÚJD a ich externej podpory. „Druhostupňové rozhodnutie bolo vydané až po dôslednom vyhodnotení všetkých nezávislých analýz a odborných posudkov, ktoré si úrad nechal vypracovať v rámci procesu preverovania podnetov a obsahuje komplexné odôvodnenie preverenia podmienok procesu uvádzania 3. bloku JE Mochovce do prevádzky s dôrazom na jadrovú bezpečnosť ako najvyššiu prioritu,“ dodal úrad.

Tretí blok EMO začali stavať v roku 1987. Po niekoľkoročnom prerušení prác začali Slovenské elektrárne s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Nový jadrový blok v Mochovciach bude mať inštalovaný výkon 471 megawattov, čo pokryje približne 13 percent z celkovej spotreby elektriny. Po skúšobnej prevádzke a dosiahnutí maximálneho výkonu sa Slovensko stane čistým vývozcom elektriny.

Dostavba Mochoviec sa oproti plánom výrazne predražila. Na začiatku dostavby SE rátali s nákladmi okolo troch miliárd eur, no výsledná cena bude dvakrát vyššia. Náklady na dostavbu sleduje aj štát, pretože má v spoločnosti prostredníctvom Ministerstva hospodárstva (MH) SR 34-percentný podiel.

Riešili množstvo problémov

Správa zatiaľ nevyšla na Úradnej tabuli ÚJD SR. V utorok však Úrad informoval o kontrole zvarových spojov na 3. a 4. bloku JE Mochovce.

Na 3. bloku EMO bolo preverených viac ako 7 tisíc zvarových spojov a z nich 75 malo v koreňovej vrstve (alebo v jej časti) použitý nezhodný prídavný materiál. Táto nezhoda sa netýkala zvarových spojov s najvyššou významnosťou z pohľadu jadrovej bezpečnosti. Všetky zistené nezhodné zvarové spoje boli odstránené a nahradené novými, okrem piatich. Tie však podľa Úradu nemajú priamy vplyv na bezpečnosť.

„Výsledky vykonaného preverenia potvrdili, že zvarové spoje na 3. bloku JE Mochovce sú bezpečné. SE, a. s., aj naďalej pokračujú v ďalšom zbere, spresňovaní a vyhodnocovaní údajov, prebiehajú dlhodobejšie laboratórne testy, spresňujúce citlivostné analýzy za účelom preukázania bezpečnosti a spoľahlivosti dlhodobej prevádzky,“ píše sa v správe Úradu jadrového dozoru.

Pôvodný článok z 27. decembra 2021: Tretí blok Atómovej elektrárne Mochovce by mal začať s komerčnou výrobou elektriny koncom prvého kvartálu budúceho roka. Jadrový blok je podľa štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Karola Galeka hotový. Jeho uvedenie do prevádzky je podmienené už len vydaním druhostupňového rozhodnutia Úradom jadrového dozoru SR.

„Nakoľko ide o nezávislý orgán, ministerstvo do ich práce, ani termínov nezasahuje. Dovolím si však vyzdvihnúť ich dôslednosť, ktorá v konečnom dôsledku bude tým hlavným faktorom na rozptýlenie akýchkoľvek pochybností o bezpečnosti elektrárne, ako aj oceniť vysokú profesionalitu pod vedením predsedníčky úradu Marty Žiakovej. Čo sa týka komerčnej výroby, verím, že koniec prvého kvartálu 2022 bude už naozaj definitívnym termínom,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA Galek.

Ďalšia časť Mochoviec ešte o niečo neskôr

Štvrtý blok jadrovej elektrárne v Mochovciach by sa mal uviesť do prevádzky o dva roky neskôr. Rozpočet na dostavbu dvoch jadrových mochovských blokov je v súčasnosti na úrovni 6,2 miliardy eur. Ten by sa už podľa Galeka nemal zvyšovať.

„Zástupcovia štátu v Slovenských elektrárňach si robia naozaj dobrú robotu a obzvlášť manažér pre dohľad nad projektom EMO 34 Peter Žiak si nielen dvakrát overí každú informáciu, ale aj dvakrát otočí každé euro. Práve jeho zásluhou majú Slovenské elektrárne miliónové úspory, čo mi dáva nádej, že ďalšie zvyšovanie rozpočtu kvôli štvrtému bloku nebude potrebné,“ dodal Galek.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Nový jadrový blok v Mochovciach bude mať inštalovaný výkon 471 megawattov, čo pokryje približne 13 percent z celkovej spotreby elektriny.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú