Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos v sobotu oznámila, že 24. februára plánuje vyslať k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) náhradnú evakuačnú kozmickú loď, ktorá na Zem dopraví troch členov dlhodobej posádky. Tí na ISS uviazli po tom, ako návratovú loď Sojuz poškodil malý meteoroid. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

Ruskí kozmonauti Sergej Prokopiev a Dmitrij Petelin a ich americký kolega Frank Rubio, sa pôvodne mali vrátiť na Zem v lodi Sojuz MS-22, ktorá ich na ISS dopravila v septembri 2022. V polovici decembra sa však zistili netesnosti v jej chladiacom systéme, ruská vesmírna agentúra (Roskosmos) sa preto rozhodla, že po nich pošle náhradnú loď Sojuz MS-23.

Hovorca Roskosmosu v sobotu pre AFP uviedol, že technici odporučili 24. február o 01:34 h SEČ ako termín štartu Sojuzu MS-23. Predstaviteľ Roskosmosu pre AFP povedal, že nový termín ešte musí schváliť príslušná štátna komisia, čo sa však očakáva.

Záchranná operácia bola pôvodne naplánovaná na 20. februára, tento termín bol však odložený po zistení úniku chladiacej kvapaliny aj z ruskej zásobovacej lodi Progress MS-21 pripojenej k ISS.

Okrem Prokopieva, Petelina a Rubia sú na ISS aj astronauti NASA Nicole Mannová a Josh Cassada, Ruska Anna Kikinová a Japonec Koiči Wakata. Táto štvorica sa na ISS vyviezla v októbri minulého roka v module americkej spoločnosti SpaceX.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú