Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň je jedným z epicentier ruskej invázie. Putinova armáda ju využíva ako štít pre jednu zo svojich základní, pretože vzhľadom na prítomnosť nebezpečných jadrových elektrární je prakticky nemožné viesť proti nej akúkoľvek zmysluplnú ofenzívu.

Ukrajinská pravda však informuje, že dnes ráno ruská armáda zaútočila aj na ďalšiu jadrovú elektráreň Pivdennoukrainsk. Jedna z rakiet mala dopadnúť len 300 metrov od jadrových reaktorov.

Viac ako 100 okien malo byť rozbitých a tlaková vlna poškodila aj samotnú budovu. Správu potvrdil ukrajinský Energoatom na Telegrame.

Ďalší absolútny hazard s bezpečnosťou Európy

Na útok reagoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj: „Okupanti chceli opäť strieľať, ale zabudli, čo to je jadrová elektráreň. Rusko ohrozuje celý svet. Musíme to zastaviť, kým bude príliš neskoro“. Pridal aj video z útokov.

Opäť však treba pripomenúť, že tak ako ruská propaganda, aj ukrajinské oficiálne správy môžu informácie o škodách či nebezpečenstve jadrovej havárie zveličovať – v tomto prípade z dôvodu tlaku na Západ, ktorý Ukrajine poskytuje vojenskú podporu. Podobné informácie je len veľmi ťažké nezávisle overiť. To však, samozrejme, nijako neospravedlňuje Rusko z vpádu na územie nášho suseda a nezmyselnej deštrukcie jeho územia, vrátane zabíjania civilného obyvateľstva.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú