Ruská sonda Luna-25 mala čoskoro pristáť na povrchu Mesiaca, misia však nakoniec skončila katastrofou. Rusko informovalo o problémoch, ktoré spôsobili, že sa sonda dostala na nesprávnu dráhu a teraz prišli informácie o konci tejto sondy, ktorá narazila do Mesiaca, informuje The Guardian.

Príčina je zatiaľ neznáma

Sonda mala pristáť na povrchu Mesiaca zajtra a následne skúmať oblasti, v ktorých sa majú podľa vedcov nachádzať ložiská ľadu. Roskosmos, ruská vesmírna agentúra, stratila komunikáciu so sondou o 13:57.

„Zariadenie sa dostalo na nepredvídanú orbitu a prestalo existovať v dôsledku kolízie s Mesiacom,“ vysvetlil podľa BBC Roskosmos.

Táto misia bola vôbec prvou lunárnou misiou Ruska za posledných takmer päť dekád a zdá sa, že sa ruský vesmírny program ku svojej niekdajšej sláve tak ľahko nenavráti. Havária lunárnej sondy je len jedným z mnohých problémov, ktoré vesmírny program Ruska v posledných rokoch poznačili.

Svet sa však ešte stále môže tešiť na indickú misiu Čandraján-3, ktorá má pristáť na povrchu Mesiaca o niekoľko dní a zatiaľ pokračuje bez problémov. India sa tak môže stať vôbec prvou krajinou, ktorá dostala sondu na južný pól Mesiaca.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú