Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Ruské úrady začali v stredu blokovať hlavnú webovú stránku prehliadača Tor. Ide o browser, ktorý zaisťuje anonymizáciu používateľa pri jeho pohybe na internete. Informoval o tom v stredu spravodajský web Meduza.io a správu priniesla TASR.

Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) zablokovala stránku torproject.org po tom, čo jej projektový tím v blogovom príspevku vyzval používateľov na vytvorenie čo najviac nových mostov, teda tunelov, ktoré umožňujú pripájať nových používateľov. Vyzval tak pod heslom „aby Rusi zostali on-line“, keďže štandardné mosty v Rusku sú blokované.

Na stránke Torproject.org sa píše, že v novembri bola spustená kampaň Help Censored Users, Run a Tor Bridge, ktorej cieľom bolo motivovať viac dobrovoľníkov, aby vytvárali ďalšie mosty na pripájanie používateľov v Rusku. Táto kampaň mala veľký úspech a v súčasnosti je dostupných viac ako 400 nových mostov.

Rusi sa cez Tor snažia chrániť pred kontrolou štátnych orgánov

Na webe Torproject.org sa ale uvádza, že niektorí používatelia internetu z Ruska majú problémy s prístupom k sieti Tor už od 1. decembra. Brániť im má štátny systém určený na izoláciu autonómneho „ruského internetu“ Runet. Toto konanie pochopiteľne vývojári browsera Tor označujú za cenzúru.

Rusko je pritom po digitálne vyspelejších a dvojnásobne väčších Spojených štátoch na druhom mieste z hľadiska počtu používateľov systému Tor. Projektový tím odhaduje, že sieť Tor každý deň používa 300 000 ľudí z Ruska, čo je 15 percent všetkých používateľov.

„Budeme potrebovať oveľa viac mostov, aby sme Rusov udržali on-line,“ píše sa vo vyhlásení. V texte je aj výzva, aby sa prihlásili aj dobrovoľníci, ktorí sú pomocou aplikácií ochotní skúmať spôsoby, „ako ruská vláda cenzuruje internet“.

Na záver vyhlásenia sa píše, že „medzinárodné organizácie pre digitálne práva a ľudské práva musia tlačiť na ruskú vládu, aby okamžite zrušila cenzúru“ systému Tor.

Tor.org

Boj s veternými mlynmi

Tor ale okamžite informoval, že blokovanie svojej hlavnej webstránky už obchádza vytvorením tzv. mirroru (inej url, ktorá odkazuje na tú správnu). V praxi väčšinou podobné snahy štátov blokovať prístup na niektoré služby nevedú nikam, používatelia totiž majú takmer neobmedzené možnosti používať VPN alebo iné riešenia, najmä ak chce prevádzkovateľ samotného blokovaného webu.

Na Slovensku sme podobnú situáciu zažili po zmene zákona o hazardných hrách, kedy Finačné riaditeľstvo začalo blokovať prístup k zahraničným stávkovým kanceláriám ako je Bwin, Bet365 a podobne, keďže nemajú potrebnú licenciu na našom území.

V praxi súdy vymáhali blokovanie priamo u poskytovateľov internetového pripojenia, no používateľom stačí zmeniť DNS adresy v PC za iné, napríklad tie od Googlu a blokovanie tak rýchlo končí.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú