Aktualizované: Kúpa Twitteru za 44 miliárd dolárov je dokonaná, píše The Guardian. Po tom, ako Twitter cez noc oficiálne potvrdil správy, že sa z Muska stal riaditeľ sociálnej siete, Twitter doručil všetky potrebné dokumenty aj newyorskej burze.

Tá zastavila obchodovanie s jeho akciami (TWTR), ktoré budú následne 8. novembra úplne stiahnuté z burzy. Súčasťou Muskovho obchodu totiž bolo aj rozhodnutie, že z verejne obchodovaného Twitteru znova urobí súkromnú firmu.

Presun siete do miliardárových rúk má aj nečakaných odporcov. Nemecká vláda napríklad zvažuje stiahnutie svojich profilov a kriticky sa vyjadrili aj predstavitelia Európskej únie. Tým však nevadí prechod pod Muska ale skôr jeho odvážny postoj k poskytovaniu slobody prejavu každému, čo podľa nich môže otvoriť dvere dezinformáciám, hoaxom a nenávistným prejavom. Uvidíme, či sa to bude týkať aj už zrušených účtov.

Musk však potvrdil, že určitá forma moderácie Twitteru zostane.

Pôvodný článok zo 7:50: Miliardár Elon Musk vo štvrtok prevzal vedenie v sociálnej sieti Twitter a prepustil jej najvyššie postavených predstaviteľov. Uviedli to viaceré americké médiá s odvolaním na nemenované zdroje, informujú agentúry AFP a AP.

Musk v rámci prvých krokov na čele Twitteru prepustil generálneho riaditeľa tejto sociálnej siete Paraga Agrawala, finančného riaditeľa Neda Segala a ďalšieho vysokopostaveného predstaviteľa tejto spoločnosti, napísal americký denník The Washington Post a televízia CNBC.

Správy o Muskovom nástupe do vedenia tejto sociálnej siete prišli iba niekoľko hodín pred súdom určeným termínom, do ktorého mal miliardár definitívne dokončiť kúpu Twitteru, píše AFP.

Zdroje agentúry AP, ktoré si želali ostať v anonymite, nepovedali, či boli podpísané všetky dokumenty potrebné na uzavretie dohody v hodnote 44 miliárd dolárov. Potvrdili však, že Musk je na čele spoločnosti.

Americko-kanadsko-juhoafrický podnikateľ Musk vo štvrtok na Twitteri napísal, že túto sociálnu sieť kupuje, „pretože pre budúcnosť civilizácie je dôležité mať spoločné digitálne námestie, na ktorom sa dá so zdravým spôsobom diskutovať o širokej škále názorov“.

Priniesol umývadlo

Elon Musk pred dokončením dohody vstúpil do centrály Twitteru s keramickým umývadlom v ruke, pričom takýto netradičný vstup použil na vtipkovanie, na dnes už svojej, sociálnej sieti.

„Vstupujem do centrály Twitteru – let that sink in,“ vyhlásil Musk, pričom fráza „let that sink in“je hovorovo používaná pre vstrebávania množstva informácií, doslova „nechaj to vstrebať sa“.

Frázu je však možné interpretovať aj doslovne, teda „pustite to umývadlo dnu“, pričom tento vtip Muska rozhodne nadchol a na videu z centrály Twitteru je nadšenie jasne viditeľné aj na jeho tvári.

Musk zároveň zverejnil otvorený list, ktorý ma vysvetľovať, prečo sa pre kúpu mikroblogovacej sociálnej siete rozhodol a uťať všetky konšpirácie.

“Twitter kupujem, pretože pre budúcnosť civilizácie je potrebné mať spoločné digitálne námestie, kde môže byť široká paleta názorov komunikovaná bez toho, aby to vyústilo v násilie.

Dnes je veľké riziko, že sociálne médiá sa rozdelia na extrémnu ľavicu a extrémnu pravicu s ozvenami, ktoré vytvoria viac nenávisti a rozdelia našu spoločnosť. V neúnavnom naháňaní klikov toto veľa z tradičných médií živí, pretože veria, že to prinesie peniaze, ale príležitosť na dialóg sa stráca,” napísal Musk v otvorenom liste inzerentom.

”Neurobil som to, aby som zarobil peniaze. Urobil som to pre ľudstvo, ktoré milujem. Poďme spolu vybudovať niečo špeciálne,” uzavrel.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú