Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Investori do kryptomien sa dnes zobudili do červeného rána. Hodnota Bitcoinu a ďalších digitálnych aktív počas poslednej noci prudko klesla a najväčšia kryptomena v hodnote podliezla aj psychologickú hranicu 25-tisíc dolárov, čo je najnižšia hodnota od decembra 2020.

Spoločne s bitcoinom padajú aj ďalšie digitálne aktíva, viaceré z nich na mnohomesačné minimá. Ethereum, ktorý je druhou najväčšou kryptomenou, sa s cenou pod 1 300 dolárov dostal na najnižšiu hodnotu za posledných 14-mesiacov.

Za uplynulý týždeň bitcoin zo svojej hodnoty stratil viac než 20 %. Ethereum hlási ešte markantnejší pokles, ktorý presahuje 32 %. Bitcoin sa blíži ku kľúčovej hranici supportu, ktorá momentálne predstavuje 22-tisíc dolárov. Ak ju najväčšia kryptomena súčasnosti podlezie, môže nasledovať pád až na 19-tisíc, informuje Financial Express.

Výrazný pokles je spôsobený masívnym výpredajom zo strany investorov, pre ktorých kryptomeny predstavujú rizikové aktíva. Práve tých sa teraz spoločne s ďalšími aktívami investori zbavujú, čo sa premieta aj na situácii na finančných trhoch.

  

Bitcoin – CoinMarketCap

Dôvodom poklesu je aj pretrvávajúca ekonomická neistota umocnená infláciou

„Kryptotrh bol pod tlakom Federálneho rezervného systému, ktorý v posledných mesiacoch zvyšoval úrokové sadzby v boji proti inflácii. Bitcoin, ethereum a väčšina kryptomien utrpeli cez víkend straty po rozsiahlom výpredaji po zverejnení údajov, ktoré ukazujú, že inflácia v USA dosiahla 40-ročné maximum,“ povedal Edul Patel, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ krypto investičnej platformy Mudrex.

Čítal si už? 
Firma s kryptomenami, ktorú vo veľkom propagovali aj na Slovensku, čelí obvineniu z hrozivého podvodu 

Neistote investorov nepomáha ani skutočnosť, že jeden z najväčších poskytovateľov kryptopôžičiek, decentralizovaná finančná platforma Celsius Network, dočasne pozastavila všetky výbery a prevody medzi účtami, upozorňuje Verge.

Ethereum – CoinMarketCap

Platforma s viac než 1,7 miliónmi zákazníkov pozastavenie aktivít zdôvodňuje „extrémnymi podmienkami na trhu“ i ochranou investorov. Hodnota natívneho tokenu platformy Celsius (CEL) v reakcii na informáciu zaznamenala prudký pokles až o 53 % a v súčasnosti sa obchoduje za menej ako 20 centov. V máji minulého roka pritom hodnota Celsius presahovala 7 dolárov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú