Len 4 dni po obrovskom výpadku, ktorý bol najväčším v histórii Facebooku a jeho služieb Instagram či WhatsApp, je tu ďalší podobný problém.

Tentokrát sa ani zďaleka netýka všetkých používateľov, no aj mnohí Slováci hlásia problémy s aktualizáciou obsahu na Instagrame a posielaním správ. V redakcii nám Messenger, na rozdiel od pondelkovej katastrofy, funguje bez problémov.

Presnejší obraz však dávajú dáta z plaftormy Downdetector.com, kde bolo v piatok po 21:00 vidno veľký nárast počtu hlásení zo strany používateľov pri celom triu najobľúbenejších produktov Marka Zuckerberga.

Downdetector.com

Zatiaľ najväčší globálny výpadok z úvodu tohto týždňa sa už podarilo objasniť. Problém nastal pri DNS službe, ktorá pri zadávaní adresy webu zisťuje konkrétnu IP adresu serverov, na ktorú sa má tvoj počítač pripojiť a sťahovať odtiaľ dáta. Kvôli chybe presmerovanie nefungovalo a web facebook.com, rovnako ako instagram.com, zmizli z internetu.

Aktualizované 4. októbra: Všetky tri sociálne siete ako aj chatovacia platforma Messenger začali opäť fungovať až krátko pred polnocou.

Obnovenie prevádzky tak nastalo až po vyše 6 hodinách. Predpokladá sa, že išlo o chybu smerovacích DNS serverov, Facebook však stále nič oficiálne nepotvrdil.

Pôvodná správa z 4. októbra o 17:57:

Pokiaľ ti aktuálne nejdú odosielať správy z Messengera, alebo správne nefunguje Facebook, Instagram či WhatsApp, nie si sám.

Prakticky všetky známe služby patriace pod Facebook zažívajú totálny výpadok. Potvrdzuje to aj známy web Downdetector.com, kde vidno obrovský nárast počtu hlásení od používateľov, ktorým služba nefunguje.

Downdetector.com

Zatiaľ nie je jasné, čo globálny výpadok, ktorý zažívajú aj ľudia na Slovensku, spôsobilo.

Výpadok veľkého rozsahu

Experti z Facebooku však nepochybne pracujú na tom, aby sa prevádzka ich služieb vrátila do normálu. Následne bude možné očakávať aj oficiálne stanovisko.

Downdetector.com

Dáta z Downdetector.com ale signalizujú, že menšie výpadky má aj Snapchat, YouTube či služba Speedtest.net, teda weby, ktoré na rozdiel od Instagramu a Messengera Facebooku nepatria. Za výpadkom teda môže byť aj niečo iné, ako chyba na strane Facebooku. Možno však len milióny používateľov zamierili inam, respektíve otestovať svoje pripojenie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú