Dámy a páni, je to tu. Všetky špekulácie a dohady o tom, ako spoločnosť Facebook (nie sociálna sieť) zmení svoj názov, sa potvrdili. Na tému upozornil portál The Verge. Generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg vo štvrtok na konferencii Connect oznámil, že nový názov firmy bude Meta.

Potvrdila sa tak správnosť informácií od anonymného zdroja, ktorý pre The Verge, uviedol, že Facebook zrejme zmení svoj názov na taký, ktorý by mal reflektovať zameranie spoločnosti nielen na sociálne siete, ale po novom aj na budovanie metaverza – internetu pre virtuálnu realitu. Práve tohtoročná konferencia Connect bola venovaná virtuálnej a rozšírenej realite.

Rebranding je súčasťou spomínaneho vývoja a posunu od sociálnych sietí k metaverzu. Zmena názvu by mala modrú appku Facebooku presmerovať do rovnakej úlohy, v akej je dnes Instagram, a teda pôjde o platformu patriacu pod spoločnosť s novým, zatiaľ neznámym menom. Po novom tak nebude Facebook tou hlavnou platformou, ale jedným z produktov hlavnej spoločnosti zameranej na metaverzum.

„Sme spoločnosť vytvárajúca technológie, ktoré nás májú spájať. Spoločne môžeme konečne postaviť ľudí do centra našej technológie,“ dodal Zuckerberg.

Zuckerberg vlastní aj Twitter handle @meta, ktorý je v čase písania článku stále chránený. Okrem toho ťa stránka meta.com presmeruje na úvodnú stránku Facebooku, čo nasvedčuje tomu, že sa dočkáme naozaj veľkých zmien.

Generálny riaditeľ taktiež uverejnil rozsiahly príspevok na sociálnej sieti Facebook, kde postupne prešiel od skromných začiatkov spoločnosti až po veľkolepú budúcnosť v podobe metaverza, ktoré by malo ľudom umožniť doposiaľ nevídané veci.

Hlavnou a definujúcou črtou / kvalitou celého metaverza má byť „zážitok“ a pocit reálnej prítomnosti s inou osobou. O tom, že Zuckerberg plánuje prejsť na úplne nový level svedči aj fakt, podľa ktorého by sme sa na internet nemali už len „pozerať“, ale mali by sme ho priam prežívať.

„V metaverze budete môcť robiť takmer čokoľvek, čo si dokážete predstaviť. Od stretnutia s priateľmi a rodinou, cez pracovné povinnosti, učenie až po hranie hier či nakupovanie,“ píše  Zuckerberg vo svojom príspevku.

Užívateľom by malo byť dokonca v budúcnosti umožnené sa v podobe hologramu teleportovať na akékoľvek miesto, znížiť tak uhlíkovú stopu a zúčastňovať sa rôznych podujatí bez potreby fyzickej prítomnosti.

Nezabúda sa ani na súkromie a bezpečnosť, ktoré by mali byť súčasťou platformy spolu s otvorenými štandardmi a interoperabilitou implementované už od prvého dňa.

Cieľom je taktiež metaverzum poskytnúť čo najväčšiemu počtu ľudí s čo najmenším množstvom obmedzení. Dôležité je taktiež pripomenúť, že na budovaní metaverza sa nebude podieľať len jedna firma, ale vznikne vďaka mnohým tvorcom a vývojárom.

Zuckerberg tiež zdôrazňuje, že nejde o to, aby ľudia trávili viac času pri obrazovkách, ale o to, aby tento čas bol skvalitnený.

Článok postupne dopĺňame

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú