V správe sa nachádzajú aj materiály TASR.

Misia americkej NASA Artemis I sa teší nesmiernemu úspechu. Ako dnes informovala NASA prostredníctvom príspevku na Twitteri, vesmírna loď Orion vo večerných hodinách nášho času pristála v Tichom oceáne.

Ide tak o úspešné zavŕšenie jej cesty okolo mesiaca, ku ktorému sa dostala nesmierne blízko. V jednom bode sa dokonca nachádzala len 128 kilometrov od jedinej prirodzenej družice Zeme.

Táto kozmická loď je súčasťou nového vesmírneho programu NASA s názvom Artemis, ktorého cieľom je po vyše 50 rokoch – od ukončenia vesmírneho programu Apollo – opäť dopraviť astronautov na povrch Mesiaca.

V pondelok 28. novembra sa Orion dostal do vzdialenosti viac než 432 000 kilometrov od Zeme – najväčšej, do akej sa kedy dostala vesmírna loď zostrojená pre ľudskú posádku, píše NASA. Tento rekord dovtedy patril Apollu 13 z roku 1970, dodáva AP.

Na obrázku je vidieť vesmírna loď Orion počas pristávania v Tichom oceáne.
NASA

Orion do vesmíru v rámci misie Artemis I vyniesla nosná raketa SLS, ktorá po opakovaných odkladoch odštartovala 16. novembra. Vzhľadom na to, že sa súčasný let podarilo absolvovať bez nehôd, pri štarte misie Artemis II budú na palube aj astronauti, napísala NASA. Tento štart je na pláne v roku 2024.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú