Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Posledné dni kryptomenovému trhu vôbec neprajú. Vyjadrenia čínskych regulátorov, ktoré sme videli aj v roku 2017, či Bidenov plán na zvýšenie daní z kryptomien zásadne ovplyvnili vývoj cien. K tomu sa najnovšie pridávajú správy opäť z Číny, ktorá chce znova zasiahnuť proti ťažbe a obchodovaniu s bitcoinom. Jeho cena rýchlo klesla o ďalších 11 % pod 37 000 dolárov, informuje Coindesk.

Ďalší pád ceny bitcoinu nastal včera krátko po tom, ako čínska vláda na webe zverejnila vyhlásenie zo stretnutia najvyšších predstaviteľov, ktorí sa opäť obracajú proti ťažbe bitcoinu a obchodovaniu s ním. Čínsky premiér Liu He hostil zasadnutie Štátnej rady pre finančnú stabilitu a rozvoj, pričom vláda následne po stretnutí zverejnila na webe svoje „obavy“.

Podľa vyhlásenia na stránke by mala čínska vláda byť viac ostražitá a hľadať potencionálne riziká v ťažbe a obchodovaní s bitcoinom. Údajne preto, aby sa „riziko“ neprenieslo na celú spoločnosť. Druhým bodom stretnutia čínskych predstaviteľov bola „prevencia a kontrola finančných rizík“, ku ktorej Čína uviedla nasledovné:

„Dodržiavajte základné princípy, posilňujte komplexné skenovanie a včasné varovanie pred finančnými rizikami, podporujte reformu malých a stredných finančných inštitúcií, zamerajte sa na znižovanie úverových rizík, posilňujte dohľad nad finančnými aktivitami spoločností pôsobiacich na platformách, zakročte proti ťažbe bitcoinov a obchodného správania a rozhodne bráni prenosu jednotlivých rizík do sociálnej oblasti,“ znie časť preloženého textu vyjadrenia čínskej vlády.

Týmto ďalším vážnym vyjadrením za posledné roky však čínska vláda spôsobila ďalší prepad ceny bitcoinu. Ten sa po vydaní vyhlásenia vlády na chvíľu prepadol aj pod 36 000 dolárov, no aktuálne sa jeho cena hýbe na úrovni nad touto hranicou. Ďalší pád bitcoinu potom ovplyvnil aj cenu ostatných kryptomien. Druhé najväčšie ethereum kleslo od včera o takmer 20 % a aktuálne sa pohybuje na cene 2200 dolárov.



Zdroj: Coindesk, gov.cn

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú