Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Bitcoin pokračuje v raste a prelamovaní rekordov. Od začiatku roka sa posilnil už o 40 %. Jeho cena sa v piatok dostala takmer na 42 000 dolárov, čo je v prepočte približne 34 400 €.

Cena najstaršej a najznámejšej kryptomeny v piatok prvýkrát prelomila hranicu 41 000 dolárov a podľa údajov Coin Metrics sa krátko po 16:00 nášho času dostala až na 41 973 dolárov. Bitcoin neskôr prišiel o časť ziskov a tesne pred piatou popoludní sa obchodoval s plusom 4 % po 40 590 USD.

Bitcoin nadviazal na prudké posilnenie z minulého roka, počas ktorého si polepšil o vyše 300 %. V porovnaní so začiatkom tohto roka sa posilnil takmer už o 40 % a zrejme zaznamená druhý najlepší týždeň od vrcholu počas prudkého posilnenia v decembri 2017.

Za posilňovaním bitcoinu v minulom roku bolo viacero faktorov. Za najdôležitejší sa považuje zvýšenie jeho akceptácie medzi investormi. K tomu veľkou mierou prispela platobná služba PayPal, ktorá chce svojim používateľom umožniť platby digitálnymi menami.

Ďalším faktorom bol nárast dopytu zo strany inštitucionálnych investorov, ktorí nakupujú bitcoin ako zábezpeku proti inflácii podobne ako zlato. Dôvodom sú bezprecedentné fiškálne a monetárne stimuly na podporu ekonomík počas pandémie nového koronavírusu.

Podľa analytikov banky JPMorgan Chase by cena bitcoinu mohla v dlhodobom horizonte dosiahnuť až 146.000 USD. Iní experti však varujú pred rizikom extrémneho kolísania kurzu bitcoinu. Pred tromi rokmi sa jeho cena v priebehu krátkeho času prepadla približne o 70 %.

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú