Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Cena bitcoinu po takmer 1 mesiaci klesla pod hranicu 30 000 USD (25 497,20 eura). To malo negatívny vplyv na celý trh s kryptomenami, ktorého trhová kapitalizácia padla takmer o 100 miliárd USD.

Cena najväčšej a najznámejšej kryptomeny sa dostala pod 30 000 USD prvýkrát od 22. júna. Bitcoin sa v utorok o 7.40 h SELČ podľa údajov CoinMarketCap predával po 29 673,79 USD, keď sa v priebehu 24 hodín oslabil približne o 6,4 %. Výrazne stratili aj ďalšie digitálne meny, ethereum padlo o vyše 8 % a XRP o 10 %.


Celková trhová kapitalizácia trhu kryptomien sa v priebehu 24 hodín znížila asi o 98 miliárd USD. Dôvodom poklesu bol výpredaj na globálnych akciových trhoch. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average v pondelok (19. 7.) padol o vyše 2 % a zaznamenal najhorší deň od minuloročného októbra.

Kryptomeny prechádzajú turbulentným obdobím

Je tomu len pár dní, čo zakladateľ kryptomeny dogecoin, ktorá vznikla ako vtip, zmenil rétoriku a ostro kritizoval celý trh s kryptomenami, ktoré sú podľa neho len obrovským podvodom. V stredu Palmer na svoj Twitter zavesil príspevok, v ktorom otvorene kritizuje celý trh s kryptomenami.

Podľa neho sa jedná iba o nástroj na zosilnenie bohatstva bohatých ľudí, pretože kryptomeny sa vyhýbajú daňovým povinnostiam a taktiež je nad nimi znížený regulačný dohľad.

Freepik (úprava redakcie)

Aj na trhu s kryptomenami však platí, že ich v podstate podobne ako banky riadia bohatí ľudia. Napriek turbulentným mesiacom majú kryptomeny, zvlášť bitcoin, podľa odborníkov ešte nádej.

Ako informuje portál CoinTelegraph, podľa nového prieskumu, ktorý zverejnila platforma Finder.com, sa očakáva, že do roku 2050 dôjde vo svete financií k „hyperbitcoinizácii“, a teda že bitcoin prekoná nekryté peniaze alebo meny vydávané centrálnymi bankami.

Zdroj: TASR, Twitter, Finder.com, CoinTelegraph

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú