V tomto texte boli použité materiály TASR.

Sociálna sieť X je opäť prístupná pre množstvo používateľov v Brazílii. Stalo sa tak po novej aktualizácii, ktorá dokázala obísť súdny príkaz na zablokovanie platformy vydaný brazílskym Najvyšším súdom len minulý mesiac. Aktualizácia aplikácie využíva systém Cloudflare, ktorý neustále mení IP adresy, čím obchádza predchádzajúci spôsob blokovania, informuje agentúra Reuters a AFP.

Brazílska asociácia poskytovateľov internetu a telekomunikácií (ABRINT) vysvetlila, že nové zmeny v softvéri značne komplikujú možnosti blokovania aplikácie. Predchádzajúca verzia totiž používala pevné IP adresy, ktoré bolo jednoduchšie zablokovať. Zároveň upozornili, že pokus o ďalšie blokovanie platformy by mohol negatívne zasiahnuť aj iné online služby.

Súdne spory medzi Najvyšším brazílskym súdom a Elon Musk, ktorý je vlastníkom siete X, majú korene v šírení dezinformácií. Musk dlhodobo odmieta zaplatiť pokuty a určiť právneho zástupcu v Brazílii. Práve z tohto dôvodu súd v auguste dočasne vypol sieť X v celej krajine, čo Musk kritizoval ako zásah do slobody prejavu a cenzúru.

Elon Musk následne zatvoril prevádzky X v Brazílii a ukončil obchodné aktivity siete v krajine. Napriek tomu sieť X využíva v Brazílii viac ako 22 miliónov používateľov, uvádza AFP. Zatiaľ však nie je známe, koľkým z nich sa po aktualizácii podarilo získať prístup k sieti, dodáva Reuters.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú